Pentru crearea unui impact simulat care dureaza o treime de secunda se lucreaza sase zile, se pun zeci de senzori performanti, se fac sute de teste si se folosesc manechine de peste 100.000 euro. Totul pentru a testa ce se intampla cu o masina dupa un impact frontal cu o bara deformabila la 65 km/h. Iata povestea testului de impact facut marti de Dacia si RTR cu un Sandero cu motor Euro 5 ce va iesi pe piata in 2011. Testul a fost pur demonstrativ si nu are nicio legatura directa cu organizatia EuroNCAP.

Exista mai multe tipuri de teste de impact pentru vehicule, sunt cele de impact frontal cu o bara deformabila din aluminiu, altele se fac contra unei bariere rigide, se calculeaza cat de mult sunt afectate manechinele, cum rezista caroseria, care e riscul ca circuitul de carburant sa cedeze, cat de eficiente sunt centurile. Se fac si teste de impact lateral si de impact din spate si se testeaza efectele unor coliziuni la viteze mici.

Dacia si Renault Tehnologie Roumanie au facut marti la Mioveni o demonstratie a unui test de impact frontal al unui Sandero diesel cu motor Euro 5 contra unei bare deformabile din aluminiu. Totul s-a petrcut pe o pista de 180 metri lungime si sapte metri latime, iar masina a fost propulsata pana la viteza de 65 km/h cu un mecanism de tractare cu motor hidraulic. Instrumentul functioneaza inca din 1982 si poate impinge vehicule de pana la 3,5 tone pana la viteza de 100 km/h.

In automobil se aflau trei manechine de test, doua in fata si unul in spate, cu un total de circa 100 de senzori de masurare care pot evalua efectele impactului asupra trupurilor pasagerilor. La centrul de teste se gasesc si manechine de test de dimensiunile unui copil de 18 luni, dar in functie de tipul testului (impact frontal, lateral sau din spate) se folosesc diverse tipuri de manechine care costa in medie peste 100.000 euro fiecare.

Si pe automobil sunt montati peste 130 de captori care vor furniza informatii importante despre cat de mult afecteaza coliziunea structura masinii.

Pe unele manechine pot fi pusi 80 de senzori, iar pe masina se monteaza intre 20 si 50 de accelerometre care analizeaza deformarea caroseriei ca urmare a impactului. Coliziunea a fost filmata de sapte camere care pot reda circa 1.000 de cadre pe secunda, progres imens fata de acum mai bine de un deceniu cand cele mai performante camere puteau reda cam 600 cadre/minut.

In prezent, cele mai noi camere existente la Dacia pot reda 2.000 imagini/secunda la o rezolutie extrem de mare si pot ajunge spre 96.000 de cadre/secunda, insa in detrimentul rezolutiei.

Scopul testului de marti este validarea motorului diesel Euro 5 care va fi pe piata in 2011. Masina nu avea capota montata, iar toate elementele din habitaclu au fost vopsite in diverse culori pentru a analiza apoi pe film deplasarea lor in compartimentul motor.

Toate pregatirile pentru crash test dureaza intre 80 si 120 ore, impactul in sine tine doar 300 de milisecunde iar culegerea datelor dureaza apoi intre 20 si 40 de ore, analiza urmand sa fie facuta de oficialii Renault.