Investitorii straini parasesc Polonia si se muta in Romania, in cautarea unei forte de munca mai ieftine, relateaza Warsaw Business Journal, care citeaza cotidianul polonez Rzeczpospolita. Una dintre companiile care isi inchide uzinele din Polonia este producatorul de componente auto Takata-Petri, care isi va muta productia in Romania.

Pana in august, compania va concedia 500 de angajati.

Takata Petri este unul dintre cei mai mari producatori de componente auto prezenti la noi si detine doua fabrici la Arad si una la Sibiu. Compania are in tara cam 5.000 de angajati si produce airbag-uri, volane si centuri de siguranta.

Takata Corporation are pe plan mondial 46 de uzine in 16 tari.

In plus, SEWS Polska, detinuta de japonezii de la Sumitomo, isi va inchide uzina din Polonia in octombrie, pentru a se muta in Romania.

Majorarile salariale alunga investitorii straini

Cotidianul polonez anunta ca alti patru investitori straini, in principal din sectorul auto, iau in calcul o relocare a productiei din Polonia.

In plus, alte cateva companii care intentionau sa construiasca unitati de productie in Polonia se gandesc sa anuleze aceste proiecte.

Unul dintre motivele investitorilor straini este cresterea salariilor, care s-au majorat cu 10-12% doar in anul 2008. O alta amenintare pentru potentialii investitori este posibila majorare a taxelor.