Vanzarile de masini in Rusia au scazut cu 55% in primele sase luni, la circa 750.000 de unitati, arata un studiu al PwC care se asteapta la o scadere de 60% pe intregul an, scrie Reuters. Inainte de criza se credea ca Rusia va deveni curand cea mai mare piata europeana, dar acest lucru nu se va intampla prea curand.

In Rusia s-au vandut 743.000 de masini, din care 345.000 din import, 190.000 de masini construite in Rusia de marci straine, 200.000 de masini ale marcilor rusesti si 8.000 de masini second-hand importate. Pentru intregul an compania de cercetare estimeaza vanzari intre 1,3 milioane si 1,6 milioane, scadere de 50-60% fata de 2008.

Concedierile masive si reducerile salariale i-au determinat pe multi rusi sa amane cumpararea unei masini noi, in contextul in care bancile au acordat extrem de greu credite.

PwC noteaza ca piata auto din Rusia a fost printre cele mai afectate de criza, iar revenirea depinde de modul in care guvernul va actiona. Statul a incercat sa dea un imbold creditarii oferind bancilor compensatii pentru ca acestea sa coboare dobanzile la credite, insa ideea nu a ajutat mai deloc piata.

Chiar si oficialii rusi au admis ca piata ar putea scadea cu 60% anul acesta, insa multi analisti cred ca sunt posibile scaderi mai puternice.

Printre marcile la care vanzarile de masini noi s-au diminuat enorm se numara Ford, Hyundai, Nissan si Toyota.