Ford va incepe pe 8 septembrie productia vehiculului comercial Transit Connect la Craiova, au anuntat reprezentantii companiei cu ocazia vizitei lui Mircea Geoana in zona. Compania lucreaza de un an si ceva la retehnologizarea fabricii din Oltenia, iar la anul ar trebui sa inceapa productia unui model de clasa mica.

Declaratia a fost facuta de seful Ford Romania, Dionisio di Campos, cu ocazia unei vizite la Craiova a lui Mircea Geoana, seful PSD si senator de Dolj. Cei de la Ford nu au dat date despre cadenta de productie in septembrie.

In 2010 Ford ar trebui sa inceapa productia unui automobil de clasa mica, despre care producatorul a spus ca nu va fi Fiesta, iar presa a speculat ca ar putea fi vorba de urmasul MPV-ului Fusion. Apoi, din 2011 sau 2012 va incepe productia unui vehicul comercial de clasa medie care ar putea fi Transit, desi Ford nu a spus nimic despre numele masinii. Ramane insa de vazut daca criza va permite ca planurile sa ramana in picioare, mai ales ca Ford anuntase in urma cu cateva luni ca va modifica planurile sale pentru Europa in ideea de a mai face economii.

Ce se stie cu certitudine este ca Ford va construi de la finele lui 2010 la Craiova motoare avansate de capacitate mica pe benzina.

In 21 martie 2008, Ford Motor Company a devenit actionar majoritar al fostului centru de productie auto Automobile Craiova. Aceasta fabrica se alatura altor 7 uzine de asamblare, precum si celor 13 fabrici de productie de motoare, transmisii, turnare, forjare, matritare, piese si componente (incluzand companiile joint venture) din intreaga Europa.

La finalul lunii iulie 2008, Ford Europa a anuntat planurile sale de infiintare in Romania a unei Companii Nationale de Vanzari (CNV) care va prelua din august 2010, intreaga responsabilitate a activitatilor de marketing, vanzari si service pentru autovehiculele Ford.

In prezent pe piata romaneasca, Transit Connect costa intre 13.990 euro si 15.570 euro, in functie de motorizare, dotari si ampatament. Modelul are motoare cu puteri cuprinse intre 75 CP si 110 CP.

Ford a vandut peste 4.700 de automobile in primul semestru al anului pe plan intern, dintre care circa 4.000 au fost autoturisme, iar restul vehicule comerciale. Ford ocupa locul cinci in topul marcilor cu 5,6% din piata, iar vanzarile de masini i-au scazut cu 57%.

Cat despre Transit Connect, in prima jumatate a anului s-au vandut 108 unitati, fata de 300 in perioada similara din 2008.