La numai cateva zile dupa ce a inceput, programul Rabla din SUA e foarte aproape de suspendare dupa ce fondurile initiale de un miliard de dolari s-au terminat in urma a 250.000 de cereri, scrie Reuters. Programul nu s-a inchis, insa reprezentantii Casei Albe si ai Departamentului pentru Transport cauta rapid solutii pentru suplimentarea fondurilor. Prima de casare este cuprinsa intre 3.500 si 4.500 dolari, iar criteriul este ca masina noua cumparata sa aiba un consum mai redus decat Rabla data la casat.

In program participa 16.000 de dealeri auto care au inceput sa primeasca cereri la inceputul lunii. Livrarile au inceput acum o saptamana si circa 23.000 de oameni isi luasera pana miercuri masini prin program. Bugetul nu este insa foarte mare si permite participarea a circa 250.0000 de oameni, iar cererile au dus programul aproape de suspendare.

Departamentul Transporturilor din SUA spune ca are nevoie de fonduri suplimentare pentru ca programul sa continue, iar Casa Alba incearca sa obtina cu ajutorul Congresului bani suplimentari inainte ca legiuitorii sa intre in concediu in august.

Piata americana a scazut enorm anul acesta, iar daca inainte de criza in cele mai bune luni se vindeau peste 1,5 milioane de masini noi, acum media a fost de sub 900.000, iar cererile masive aduse de program au adus optimism in randul industriei auto care spera ca programul va continua.

Programul Rabla american merge pe principii diferite fata de cele din Europa. Criteriul este consumul, prima de casare e cu atat mai mare cu cat masina noua ce e cumparata are un consum mai bun decat rabla casata.