Programul Rabla din SUA a reusit ceea ce putini credeau: sa duca unul din marii producatori auto pe plus. Ford a raportat ca vanzarile sale au crescut cu 2,4% in iulie fata de luna a saptea din 2008, fiind prima data in ultimele 19 luni cand vanzarile cresc de la an la an, informeaza Automotive News.

Vanzarile au explodat dupa 24 iulie cand a intrat in vigoare programul Rabla care ofera prime de casare de pana la 4.500 dolari celor care renunta la masini mai vechi cu consum mare.

Au mers bine modelele mai mici, cum ar fi Focus, ale carui vanzari au urcat cu 44% si Fusion care a urcat cu 66%. Interesant este ca s-au dublat vanzarile SUV-ului Escape, care detine si o varianta hibrida, dar au mers bine si vanzarile pick-up-ului Ranger (+65%). Per total, luna trecuta Ford a vandut 165.000 de vehicule in SUA, fata de 161.000 acum un an.

Totusi, in primele sapte luni vanzarile companiei au scazut per total cu 30%, de la 1,33 milioane la 938.000, dupa ce au fost cateva luni dezastruoase cand vanzarile s-au injumatatit.

Evolutia pietei auto americane va depinde de continuarea programului Rabla a carui prima transa financiara de un miliard de dolari s-a epuizat. Totusi, Camera Reprezentantilor a mai aprobat inca doua miliarde dolari, cat sa ajunga pentru 500.000 de persoane si e de asteptat ca si Senatul sa dea unda verde saptamana aceasta.

Spre deosebire de GM si Chrysler, Ford nici nu a cerut ajutoare de la stat si nici nu a intrat sub protectia legii falimentului.