Constructorul chinez Geely e pe cale sa cumpere Volvo Cars si a pregatit un plan detaliat in care Volvo ar valora 2,4 miliarde euro, scrie ziarul suedez Dagens Industri, citat de AFP. Geely este unul dintre cei mai mari producatori auto din China, iar ca volum produce cu 20% mai putin ca Volvo. In ultimele luni au mai aparut informatii despre interesul unui constructor chinez fata de Volvo, dar nu s-a concretizat nimic.

Ziarul scrie, citand surse apropiate discutiilor, ca Ford va lua in decursul acestei luni o decizie formala privind vanzarea Volvo, fiind deschisa calea pentru ca asiaticii sa aiba o sansa.

Ford a platit acum zece ani 6,4 miliarde dolari pentru intregul capital al Volvo, iar cei de la Geely considera ca producatorul valoreaza intre 1,9 miliarde si 2,4 miliarde euro.

Ford a anuntat inca din toamna trecuta ca vrea sa vanda Volvo care a tot inregistrat pierderi, dar ziarul suedez citat de AFP spune ca producatorul american vrea sa ramana actionar minoritar important la Volvo.

Volvo e renumita pentru inovatiile in domeniul sigurantei auto si a vandut anul trecut 375.000 de masini.

Geely a vandut si la noi masini pentru scurt timp si in volume extrem de mici, avand doua modele cu preturi in jurul a 10.000 de euro. Chinezii au iesit in evidenta in aprilie cand la salonul de la Shanghai au prezentat o "clona" a Rolls Royce Phantom.