General Motors a anuntat marti ca a ajuns la un acord cu producatorul suedez de automobile sport Koenigsegg pentru vanzarea marcii Saab, potrivit AFP. Conform angajamentului, GM si Saab vor continua sa imparta tehnologie si servicii pentru o perioada de timp, fara a se specifica insa care va fi aceasta.

"General Motors confirma faptul ca a semnat un acord cu Koenigsegg Group cu privire la vanzarea pachetului integral de actiuni detinut la Saab Automobile", se arata intr-un comunicat al gigantului american.

Koenigsegg mai trebuie sa stranga aproximativ 300 milioane de dolari pentru finalizarea tranzactiei, au precizat surse citate de Bloomberg. Acestea au mai spus ca Suedia si-a reafirmat angajamentul de a garanta un imprumut de 600 milioane de dolari obtinut din partea Bancii Europene de Investitii (BEI), iar GM si Koenigsegg vor contribui cu aproximativ 500 de milioane de dolari la capitalul Saab.

Potrivit Automotive News Europe, guvernul suedez negociaza in prezent cu Koenigsegg conditiile pentru garantarea imprumutului de la Banca Europeana de Investitii, aceasta fiind o preconditie pentru finalizarea tranzactiei.

Cotidianul suedez Dagens Industri scrie marti ca presedintele Koenigsegg, Augie Fabela, a declarat ca, pe langa imprumutul de la BEI, producatorul de automobile sport mai are nevoie de fonduri suplimentare de trei miliarde de coroane (413 milioane de dolari) pentru preluarea Saab.

Halldora von Koenigsegg, purtatorul de cuvant al Koenigsegg, a precizat ca firma se asteapta ca tranzactia sa se finalizeze intr-o luna de zile, in vreme ce reprezentantii GM estimeaza ca tranzactia va fi incheiata pana la finele anului.

General Motors si Koenigsegg au semnat in luna iunie un acord preliminar pentru vanzarea marcii Saab.

Saab a fost scoasa la vanzare de General Motors, dupa ce vanzarile au scazut mult, iar productia a ajuns anul trecut la doar 93.000 de masini. Saab are doar 0,2% din piata auto europeana, iar vanzarile sale au scazut cu 56% in primele cinci luni, la 14.000 de masini.

Koenigsegg a fost fondata in 1994 de afaceristul suedez Christian von Koenigsegg. Sase ani mai tarziu a fost produsa prima masina, iar in 2002 a fost vandut primul automobil. Compania are 45 de angajati, iar anul trecut a vandut cam 20 de masini ce costa un milion de euro bucata si ating viteze maxime de circa 395 km/h.