Programul Rabla din Statele Unite va lua sfarsit luni, 24 august, a anuntat guvernul de la Washington, citat de AP. Dealerii trebuie sa depuna toate cererile pana luni seara la ora 20.

"Am fost entuziasmat sa fiu parte din cea mai buna poveste economica a Americii", a declarat Ray laHood, secretarul Transporturilor.

Autoritatile au decis sa abandoneze acest program, menit sa incurajeze vanzarile de masini, dupa ce au determinat ca nu mai exista fondurile necesare.

Pana joi, in cadrul programului au fost incheiate 457.000 de tranzactii, in valoare de 1,9 miliarde de dolari.

Programul "Cash for Clunkers" a fost lansat la 27 iulie. Prima de casare este cuprinsa intre 3.500 si 4.500 dolari, iar criteriul este ca masina noua cumparata sa aiba un consum mai redus decat Rabla data la casat. Fondurile initiale de un miliard de dolari s-au terminat dupa o saptamana, in urma a 250.000 de cereri, iar autoritatile au suplimentat bugetul.

Piata americana a scazut enorm anul acesta, iar daca inainte de criza in cele mai bune luni se vindeau peste 1,5 milioane de masini noi, acum media a fost de sub 900.000, iar cererile masive aduse de program au adus optimism in randul industriei auto care spera ca programul va continua.

Programul Rabla american merge pe principii diferite fata de cele din Europa. Criteriul este consumul, prima de casare e cu atat mai mare cu cat masina noua ce e cumparata are un consum mai bun decat rabla casata.