Fondurile pentru cel mai de succes program Rabla - cel din Germania - s-au terminat miercuri, dupa ce in ultimele sase luni doua milioane de oameni si-au luat masini noi primind prima de casare de 2.500 euro, scrie AFP. In timp ce majoritatea pietelor auto europene sunt pe minus, cea germana a urcat cu 27% la sapte luni, dar multi se tem ca in 2010 va fi dezastru in lipsa unui nou program Rabla.

In ultimele zile ale programului au existat chiar si 14.000 de inscrieri pe zi, iar cele mai cautate au fost modelele de clasa mica. In primele sapte luni vanzarile de masini noi in Germania au avansat cu 27%, spre 2,4 milioane de unitati, din care aproape trei sferturi au fost cumparate prin Rabla.

Programul a inceput in februarie, bugetul fiind suplimentat la cinci miliarde euro, pentru ca doua milioane de oameni sa poata beneficia de prima de casare de 2.500 euro dupa ce renunta la masina mai veche de noua ani.

Industria a cerut inca o extindere a programului dar propunerea a fost respinsa. Multi au avertizat ca piata auto germana se va prabusi la anul, mai ales ca anul acesta si-au luat masini noi si persoane care initial nu aveau acest gand, insa au fost stimulate de existenta programului Rabla.

Vanzarile semnificative de masini noi au afectat grav piata masinilor second-hand din Germania dar si service-urile, efectele simtindu-se chiar si in retail unde multi clienti au renuntat la achizitii costisitoare de produse, preferand sa-si ia masina.