Guvernul propune ca prima de casare pentru cei care doresc sa renunte la un tractor vechi pentru a-si lua unul nou sa fie de maxim 17.000 lei, arata proiectul de lege prezentat recent. Prima de casare nu va depasi insa jumatate din valoarea de achizitie al tractorului nou, in cazul persoanelor fizice si 40% la persoanele juridice, conform continutului pachetului de legi pentru care executivul isi asuma raspunderea.

Anul viitor va fi primul in care va exista un program Rabla pentru tractoare si masini agricole. Pot beneficia de program persoanele fizice sau juridice care s-au inscris la un producator validat pentru achizitionarea unui tractor nou si au predat tractorul uzat spre casare unui operator economic autorizat conform prevederilor legale sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz.

Tractorul dat la casat trebuie sa fie mai vechi de 10 ani si sa contina urmatoarele componente esentiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, sasiul, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie.

Cuantumul primei de casare este de cel mult 17.000 de lei, fara ca acesta sa depaseasca 50% din pretul de achizitie al tractorului nou in cazul persoanelor fizice, iar pentru persoanele juridice 40% din pretul de achizitie fara T.V.A. al tractorului nou sau al masinii agricole autopropulsate noi.

Prima de casare pentru tractoare va fi acordata incepand cu 1 ianuarie 2010.