Chinezii de la Geely Automobile au confirmat marti ca incearca sa preia Volvo Cars, compania asiatica fiind practic singurul potential cumparator al producatorului auto suedez, scrie Financial Times. Geely a facut in august o oferta de circa doua miliarde dolari, insa exista multi critici ai tranzactiei care ar aduce in mainile chinezilor tehnologii de ultima ora in domeniul sigurantei auto.

Geely discuta cu banci si fonduri de investitii din China in vederea obtinerii finantarii pentru cumpararea integrala a Volvo Cars. Ford ar vrea cam 1,5-2 miliarde dolari pentru brandul suedez, spun surse din piata, iar Geely vrea sa cumpere Volvo pentru a avea o marca renumita cu vanzari pe tot globul.

Ford nu a confirmat interesul chinezilor pentru Volvo, iar surse apropiate spun ca americanii nu sunt inca hotarati daca sa vanda marca suedeza, tamandu-se ca va urma un flux al proprietatii intelectuale a Volvo catre China.

Volvo produce masini in Suedia si Belgia, dar SUA este cea mai mare piata. Vanzarile companiei au scazut mult, iar Volvo a avut pierderi de 213 milioane dolari in trimestrul al doilea.

A existat ideea ca un consortiu de companii suedeze sa incerce sa cumpere Volvo, insa nu s-a concretizat nimic.

Geely a vandut pentru cateva luni masini si in Romania, iar in aprilie a iesit in evidenta prezentand la salonul de la Shanghai un automobil copie aproape perfecta a celebrului Rolls Royce Phantom.