Programul Rabla si criza financiara au avut un efect neasteptat pe piata masinilor second-hand din Marea Britanie: autovehiculele vechi incep sa castige in valoare, in loc sa se ieftineasca, din cauza lipsei de oferta pe acest segment, relateaza BBC News, citand un studiu CAP Motor Research Ltd.

Potrivit sursei citate, trendul obsnuitei deprecieri de 15% pentru masinile second s-a inversat in ultima perioada.

Cauzele: marile firme, care prefera acum sa astepte mai mult pana sa-si reinnoiasca parcul de masini, si programul Rabla. Combinate, cele doua fenomene au generat o lipsa de oferta pe piata second.

"Ceea ce vedem de obicei pe piata masinilor second hand este o depreciere constanta a preturilor. Dar, in acest an, am asistat la o inversare completa a trendului, preturile masinilor second crescand, de la luna la luna, cu circa 3,55%", explica Mike Hind, de la CAP Motor Research Ltd.

Tim Naylor, de la British Car Auctions, a declarat pentru BBC ca majorarea preturilor din 2009 este "absolut fara precedent".

"Preturile au crescut cu procente cuprinse intre 25 si 30%, in functie de masina. Aproape orice este scos pe piata se vinde imediat si acest lucru este foarte, foarte neobisnuit", a afirmat el.