Canadienii de la Magna vor sa desfiinteze 4.100 de posturi ocupate de germani la constructorul de automobile Opel, anunta saptamanalul Der Spiegel. Ministrul german al Economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, confirma zvonurile privind restructurarile masive, avertizand ca planul reducerilor de personal va fi mai dur decat cel anuntat in primavara.

Planul Magna este de a elimina 3.000 de locuri de munca din productie si 1.100 din administratie, anunta publicatia germana. Germania detine in prezent patru uzine Opel, la Russelsheim, Bochum, Eisenach si Kaiserslautern, unde lucreaza 25.000 de oameni, scrie AFP. "Din primavara, acest lucru era cunoscut de catre toate partile, inclusiv de catre reprezentantii salariatilor, iar reducerile de locuri de munca la care Magna a facut referire priveau sectorul productiei si administratia", a declarat ministrul german al Economiei.

Magna a anuntat ca urmareste reducerea a aproximativ 10.000 de posturi din cele 50.000 existente in cadrul filialelor General Motors (GM), Opel si Vauxhall. Jumatate din cele 50.000 de locuri de munca ale Opel sunt concentrate in Germania. Pentru moment, Magna si-a anuntat intentia de a inchide fabrica din Anvers, Belgia, unde lucreaza 2.300 de persoane.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat joi ca General Motors va vinde Opel catre consortiul condus de canadienii de la Magna International. "Consiliul de administratie al GM a decis sa vanda Opel Magna. Aceasta decizie ma bucura foarte mult", declara in urma cu doua zile cancelarul german. General Motors (GM) a precizat ca va vinde 55% din partile sociale pe care le detine in filialele europene Opel si Vauxhall consortiului Magna/Sberbank, urmand sa pastreze in continuare 35% din actiuni.

10% din actiuni vor fi propuse spre vanzare angajatilor celor doua companii. Autoritatile au anuntat ca sunt dispuse sa acorde ajutoare de cateva miliarde de euro, daca se fac cat mai putine concedieri.