Prima de casare va fi redusa in Franta, de la 1.000 de euro cat este in prezent, la 500 de euro. Anuntul a fost facut de prim-ministrul francez Francois Fillon, care a dat asigurari intr-un interviu acordat publicatiei leJDD.fr ca programul Rabla va continua. Suma va fi redusa, insa, pana anul viitor. "Vom continua prima de casare pentru automobile, chiar daca vom reduce progresiv suma: aceasta va trece de la 1.000 de euro, la 700 pe 1 ianuarie, apoi la 500 pe 1 iulie", a explicat Fillon.

Franta a fost printre primele tari care a dat drumul programului Rabla la finele anului 2008, iar prima de casare este in prezent de 1.000 de euro, in cazul in care se renunta la o masina mai veche de 10 ani. Se adauga si un bonus de 700 de euro, daca masina are emisii mai mici de 120 g CO2/km.

In luna martie, directorul general al Peugeot-Citroen, Christian Streiff, a vertizat insa ca prima de casare este un "instrument periculos", care poate antrena un "efect contrar" asupra pietei. "Prima de casare este un instrument periculos. Cand va fi eliminat, momentul nu va fi deloc usor" pentru constructori, a declarat atunci Christian Streiff, intr-un interviu acordat cotidianului german Suddeutsche Zeitung.

"Primele de casare sunt utile pentru stabilizarea pietelor. Sistemul functioneaza bine in Franta, in Germania, unde vanzarile de masini nu s-au prabusit, asa cum s-a intamplat in Spania", a precizat directorul constructorului francez.