Romania a fost a doua tara de export ca volum pentru dealerii inscrisi pe cunoscutul site de vanzari/cumparari auto mobile.de, arata o statistica a germanilor. O zecime dintre masinile trimise in strainatate de dealerii germani au mers catre tara noastra care a fost depasita doar de Polonia. Site-ul are de un an si o varianta romaneasca, mobile.ro, pe el fiind in prezent 15.000 de anunturi pentru vanzari auto, din care 10% sunt pentru masini noi si restul pentru second-hand, au spus intr-un interviu acordat Hotnews.ro, reprezentantii companiei. Romanii care vor sa-si ia masina din strainatate se orienteaza tot mai mult si spre tari precum Italia si Franta, Germania nu mai e asa des destinatia numarul unu.

Romanii sunt in continuare atrasi de masinile second-hand din Germania, arata cifrele mobile.de. Anul trecut dealerii inscrisi la acest site au vandut masini de aproape 27 milioane euro, iar un sfert dintre ele au mers la export. Dintre masinile care au mers la export, 29% au ajuns in Polonia, 11% in Romania, 8% in Rusia si cate 7% catre Franta, Italia si Lituania. Pe mobile.de sunt inscrisi un total de 35.000 de dealeri.

Pe varianta romaneasca mobile.ro sunt in prezent 15.000 de anunturi, dintre care jumatate vin de la persoane fizice si restul de la companii. Exista in prezent 500 de dealeri inscrisi, unii dintre ei avand puse la vanzare chiar si sute de masini, o zecime dintre anunturi se refera la masini noi. Mobile.ro are opt angajati, iar site-ul are zilnic circa 15.000 de vizitatori.

mobile.ro e o piata online si ofera doar platforma care ajuta vanzatorii si cumparatorii sa se intalneasca, iar definitivarea actului de vanzare-cumparare se face doar intre cele doua parti. De aceea, nu exista date clare asupra numarului de tranzactii facute prin intemediul site-ului.

O diferenta interesanta intre clientii mobile din Germania si cei din Romania este ca romanii "pun foarte mare pret pe contactul cu vanzatorul, spre exemplu prefera sa-l sune in loc sa-i trimita un e-mail, o discutie fata in fata e mult mai importanta aici decat in Germania", spune Antje Schneider, sefa mobile.ro. Ea mai spune ca tot mai multi romani cauta masini second-hand in Franta si Italia si sunt dispusi sa mearga acolo daca pretul este mai mic.

O tendinta interesanta se intrevede si in Germania, unde sunt persoane care aleg sa-si ia masini din Europa de Est mai ales ca si calitatea acestor masini devine mai buna. "Datorita programului Rabla din Germania unii deleri au ramas fara stocuri de masini noi si vechi de circa un an si au inceput sa reimporte masini din tari precum Romania si Polonia, lucru foarte interesant", a spus Anja Klein, director de comunicare la mobile international GmbH.

Site-ul mobile.de s-a infiintat in 1996, iar in 2004 a fost achizitionat de site-ul de licitatii Ebay. Versiunea romaneasca functioneaza din octombrie 2008.