A inceput salonul auto de la Tokyo, mai putin cunoscut in Europa, insa prin traditie unul iesit din comun. Anul acesta vor fi prezente masini care se inclina la curbe precum motocicletele, un SUV cu motor electric, o varianta a Suzuki Swift care se poate incarca la priza dar si o masina sport extrem de usoara produsa de Toyota impreuna cu Subaru. Toti marii producatori europeni si-au declinat participarea, dar salonul asiatic ramane unul al ideilor trasnite.

Desi e criza iar lumea se orienteaza catre masini mai ieftine, una din vedetele salonului este modelul Lexus LF-A care costa 375.000 dolari, are motor 4,8 litri V10 si viteza maxima de 325 km/h. Modelul a fost anuntat de mai multe concepte, insa va avea o productie limitata de 500 de exemplare ce vor fi livrate intre 2010 si 2012.

Un alt model sport al Toyota este conceptul FT-86, model care, spun japonezii, va da un aer "cool" marcii. Coupe-ul dezvoltat impreuna cu Subaru are sub 1.000 kg si dispune de un motor boxer de 2 litri, 200 CP. Lansarea va fi abia in 2012 in Europa la un pret de peste 30.000 euro, dar japonezii spera sa reediteze succesul sportivei Celica. Masina are 4,16 metri lungime, cam cat Audi TT.

Toyota vine si cu unul din cele mai mici modele de la salon, FT EV II, care, desi masoara doar 2,73 metri lungime, poate gazdui patru pasageri, sustine producatorul. Conceptul dispune de doua motoare electrice, bateriile dau o autonomie de 90 km, iar viteza maxima este de 100 km/h.

Nissan a prezentat modelul Leaf, primul sau vehicul 100% electric destinat productiei de serie, masina care nu e gandita a fi de nisa ci vrea sa concureze cu multe modele de dimensiuni similare de pe piata.

Hatchback-ul Nissan Leaf va fi comercializat de la finele lui 2010 in Japonia, America de Nord si Europa si desi producatorul nu a anuntat pretul, presa speculeaza ca ar putea fi sub 25.000 euro. Masina are o baterie de 270 kg formata din 48 de module litiu-ion, ceea ce ii va da o putere echivalenta cu 108 CP. Masina ar trebui sa aiba o autonomie de 160 km, viteza maxima 140 km/h, acceleratie 0-100 km/h in sub zece secunde.

Nissan a mai adus un model extrem de interesant, Land Glider de 3,1 metri lungime, masinuta care se inclina la curbe precum motocicletele. Automobilul are doua locuri, pasagerul stand in spatele soferului, dispune de doua motoare electrice si se poate inclina la stanga sau dreapta cu 17 grade, dand senzatia de zbor, dupa cum spune producatorul.

O prezenta inedita, insa demna de luat in seama datorita pretului este cea a masinii sport Supasse V produsa de compania locala Suzusho. Dispune de motor de 2,3 litri, 265 CP, versiune modificata a celui prezent la Mazda 3 MPS si costa peste 200.000 euro.

Suzuki are si ea o prezenta interesanta, venind cu o versiune pe hidrogen a modelului SX4 dar si cu un Swift care dispune de un motor pe benzina de 660 cmc dar si de un motor electric cu care automobilul poate merge circa 20 km.

Mitsubishi prezinta, printre altele si SUV-ul PX MIEV care arata interesul companiei de a produce hibride incarcabile la priza pana in 2013. Masina dispune de motor pe benzina, 1,6 litri dar si de doua motoare electrice. Autonomia cu motoarele electrice este de 50 km, insa motorul pe benzina incarca bateriile si mareste autonomia totala.

O alta marca nipona importanta, Honda, a venit nu doar cu un MPV hibrid ce ar putea inlocui modelul FR-V, dar si cu o masina sport hibrida, CR-Z. Automobilul are patru metri lungime, dispune si de un motor pe benzina dar si de propulsoare electrice si e de asteptat ca puterea totala a masinii sa fie de 135 CP cand va iesi pe piata la anul. CR-Z va fi prezentata in versiune de serie in ianuarie 2010 la Detroit iar la vara ar trebui sa ajunga in Europa.

Salonul de la Tokyo are un profil diferit de cele europene prin prezenta puternica a masinilor de dimensiuni mici si foarte mici, chiar si unele pentru o singura persoana, dar si a unor tehnologii de ultima ora ce se pot regasi in viitorul indepartat pe masinile de volum.