Comisia Europeana va anunta pana pe 27 noiembrie daca propusa preluare a Opel de catre concernul Magna-Sberbank incalca in vreun fel legile concurentei, scrie AFP. GM a ajuns la o intelegere de principiu cu consortiul ruso-canadian Sberbank - Magna pentru a vinde Opel, insa semnarea actelor a tot fost amanata si va avea loc dupa 3 noiembrie.

CE a primit un dosar de la Magna si Sberbank si urmeaza sa il studieze si sa anunte pana pe 27 noiembrie daca achizitia afecteaza in vreun fel concurenta pe piata europeana si daca e nevoie sa lanseze o ancheta. Comisia va decide, pana la o data inca neprecizata, si daca ajutorul de 4,5 miliarde euro promis celor de la Magna de autoritatile germane incalca in vreun fel legile concurentei.

Semnarea acordului prin care Magna si Sberbank vor deveni actionari majoritari la Opel a tot fost amanata si nu va avea loc inainte de 3 noiembrie, data la care board-ul GM se va intalni si va discuta din nou subiectul.

Preluarea Opel ar putea insemna inchiderea fabricii din Belgia si concedierea a 10.000 din cei 50.000 de angajati ai marcii germane in Europa. In primele noua luni, vanzarile marcii pe continent au scazut cu 11%, spre 828.000 de masini, iar cota de piata e de 7,6%.