Ford a anuntat ca va discuta numai cu compania chineza Geely pentru a vinde Volvo, iar in urmatoarele luni negocierile intre cele doua companii se vor intensifica, scrie Reuters. Un acord final nu e de asteptat prea curand, insa anuntul e primul pas in vanzarea Volvo, care conform informatiilor din presa ar valora cam doua miliarde dolari, scrie Reuters.

Ford a anuntat inca de anul trecut ca vrea sa vanda Volvo, iar anuntul aduce intreaga poveste mai aproape de final. Au fost vehiculate multe nume posibile de companii interesate de marca suedeza, inclusiv Renault, insa acum discutiile vor continua doar cu grupul chinez Zhejiang Geely si se pare ca problemele legate de gestionarea proprietatii intelectuale dupa vanzare, s-au rezolvat.

Ford a platit 6,4 miliarde dolari acum zece ani cand a cumparat Volvo, iar presa scrie ca in prezent nu ar valora mai mult de doua miliarde dolari. Ford spune ca nu va mai detine actiuni la Volvo, insa va colabora cu compania si dupa vanzare.

De acum, Ford va purta discutii detaliate cu chinezii si e de asteptat ca o decizie finala sa fie luata greu.

Volvo a vandut in 2007 Aston Martin la fonduri de investitii arabe, a dat Jaguar si Land Rover anul trecut indienilor de la Tata Motors, iar acum si Volvo are sanse mari sa se duca spre Asia.

Geely a fost prezenta scurt timp si pe piata romaneasca, avand in oferta doua berline la circa 10.000 euro, insa vanzarile au fost nesemnificative.

Volvo Group a produs anul trecut circa 250.000 de vehicule, dintre care peste jumatate in zona UE. Geely a produs 220.000 de automobile, toate in China. In aprilie a iesit in evidenta prezentand la salonul de la Shanghai un automobil copie aproape perfecta a celebrului Rolls Royce Phantom.