Ford, singurul mare producator auto american ce nu a intrat sub protectia legii falimentului, a raportat un profit net de aproape un miliard de dolari trimestrul trecut, dupa ce in perioada similara din 2008 avusese pierderi de peste 150 milioane dolari, scrie CNN. Compania si-a majorat cota de piata, iar vanzarile diviziei auto au urcat. Rezultatul e considerat surprinzator in piata, iar Ford spune ca in 2011 asteapta un profit "solid".

Ford a raportat un profit net de 997 milioane dolari in trimestrul iulie-septembrie, fata de pierderi nete de 161 milioane dolari in T3 2008. Veniturile companiei au scazut cu 3%, spre 30,9 miliarde dolari, dar veniturile diviziei auto au urcat usor.

Vanzarile de automobile ale Ford in SUA au scazut cu 22% in primele noua luni, cea mai mica scadere dintre primii sase producatori de pe piata. Rezultatele financiare sunt o surpriza deoarece acum doi ani Ford era privita ca cea mai slaba din cele trei mari companii americane din auto. Totusi, Ford nu a avut nevoie de bani de la stat si nici nu a intrat sub protectia legii falimentului, cum s-a intamplat cu GM si Chrysler. O buna parte din merite ii revin CEO-ului Allan Mullaly.

Anul trecut Ford a avut pierderi record de peste 14 miliarde dolari, are in prezent datorii mari, insa spera ca in 2011 va ajunge sa aiba un profit solid. Compania a reusit o reducere eficienta a costurilor si e pe cale sa vanda Volvo, intrand in discutii avansate cu chinezii de la Geely.