Decizia General Motors de a pastra Opel nu "raneste" interesele Rusiei. Insa Kremlinul are ceva de invatat din toata aceasta afacere: stilul Statelor Unite ale Americii de a negocia cu partenerii. Declaratia a fost facuta de premierul rus Vladimir Putin, la o zi dupa ce GM s-a razgandit si a anuntat ca nu mai vinde Opel catre firma canadiana Magna, asociata cu banca rusa Sberbank.

"Hotararea General Motors arata abordarea batjocoritoare a Statelor Unite, mai ales cu partenerii europeni", a declarat Putin, citat de AFP. "GM nu a avertizat pe nimeni, nu a vorbit cu nimeni, in ciuda tuturor acordurilor la care s-a ajuns si a documentelor semnate. Cred ca este o lectie buna". Chiar si asa, fostul presedinte de la Moscova a anuntat ca sustine in continuare proiectele GM in Rusia.

Consiliul director al General Motors a hotarat, marti seara, sa pastreze Opel si sa nu o mai cedeze concernului Magna-Sberbank. GM a anuntat ca decizia a fost luata pe baza rezultatelor optimiste din ultima perioada si a importantei strategice a marcii Opel. GM ajunsese initial la o intelegere de principiu cu consortiul ruso-canadian Sberbank - Magna pentru a vinde 55% din actiunile Opel, insa semnarea actelor a tot fost amanata. Autoritatile germane, care au sustinut puternic tranzactia, s-au declarat surprinse si dezamagite de informatie.

In luna septembrie, dupa ce vanzarea fusese anuntata oficial, Vladimir Putin declara in presa germana ca "este primul pas spre o integrare reala a economiei europene". Intrebat ce inseamna vanzarea Opel pentru relatiile germano-ruse, Putin preciza ca "s-au schimbat multe lucruri, chiar si in Europa de Est", iar "Germania este unul dintre partenerii nostri cheie in lume".