Producatorii emisiunii Top Gear, care au realizat o editie speciala despre Romania, au fost rugati de guvernul roman sa elimine remarcile "ofensatoare" facute la adresa tarii noastre de prezentatorul Jeremy Clarkson, relateaza SundayExpress. Ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga, s-a declarat "surprins si dezamagit" de remarcile legate de Borat si tigani facute de realizatorii emisiunii.

BBC a difuzat duminca trecuta editia Top Gear filmata in aceasta toamna in Romania. In deschidere, britanicii spun ca se asteptau ca Romania sa fie o tara plina de boi in care oamenii arunca in tigani cu pietre, dar la final toti se arata extraordinar de incantati dupa ce conduc masini de sute de mii de euro pe virajele ametitoare ale Transfagarasanului. Romania e totusi prezentrata ca o tara exotica, destul de inapoiata, nelipsind imaginile tipice: tigani, Palatul Parlamentului, carute si drumuri proaste.

Ambasadorul roman la Londra, dr. Ion Jinga, s-a declarat "surprins si dezamagit" de comentariile despre Borat si tigani facute de Jeremy Clarkson, James May si Richard Hammond, afirmand ca cei care apar in imaginile de pe BBC sunt "in principal tarani, nu tigani".

Ambasada Romaniei a cerut producatorilor britanici sa editeze acele remarci, adaugand ca "anticipam un raspuns pozitiv la solicitarea noastra".

In timpul filmarilor, Jeremy Clarkson nu poate pronunta numele Transfagarasan, despre care insa "oamenii vorbesc in soapta si spun ca e cel mai bun drum din lume". Apropiindu-se de Transfagarasan, concluzia Top Gear este ca au lasat in urma Romania moderna si au ajuns intr-o tara "stil Borat". Nu putea lipsi vizita intr-un sat de tigani cu drumuri neasfaltate unde pe langa masina treceau carute, iar copiii se jucau in noroi si scriau cu degetul pe masinile sport de sute de mii de euro.

Exotic este cuvantul care defineste cel mai bine emisiunea: pe motiv ca s-au ratacit, toti au dormit in masinile sport si au parcat "din intamplare" la doar cativa metri de barajul Vidraru.

La farsit, accelerand puternic pe virajele Transfagarasanului, Clarckson e in culmea bucuriei: "Romania, multumim ca ne-ai primit, as sta vesnic aici".

Romania e insa prezentata ca o tara exotica, sunt prezentate imagini cu animale ce merg agale pe mijlocul drumului, sate sarace, carute, drumuri nepavate. Emisiunea iti lasa impresia unei tari sarace, indepartata si plina de contraste.

Pentru a viziona emisiunea puteti intra aici sau aici.