Premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca cei care vor renunta la masinile vechi pentru a-si lua automobile noi fabricate local vor beneficia de o prima de casare de aproape 1.200 euro, noteaza Reuters. Vanzarile de masini noi s-au injumatatit anul acesta in Rusia, dupa ani de crestere sustinuta, iar producatorul masinilor Lada trebuie sa renunte la cateva zeci de mii de angajati pentru a supravietui.

Putin a anuntat declansarea programului Rabla ca parte a unui plan amplu prin care Rusia ar trebui sa iasa din recesiune. Programul Rabla va oferi o prima de casare de 50.000 ruble (1.170 euro) celor care renunta la masina mai veche de zece ani si doresc sa-si ia un automobil nou, produs in Rusia.

In ultimii ani piata rusa a crescut anual cu 60-70%, iar inainte de criza analistii estimau ca ar putea deveni cea mai mare piata auto europeana in 2010 sau 2011. Insa, criza a lovit dur vanzarile de masini noi care s-au injumatatit anul acesta, iar producatorii autohtoni au fost cel mai grav loviti, deoarace au masini invechite, neatractive.

Renault produce in Rusia de cativa ani berlina Logan care e printre cele mai vandute trei modele ale marcilor straine. Totusi, AvtoVaz, producatorul masinilor Lada ramane cel mai mare jucator de pe piata, insa trebuie sa renunte la cel putin 27.000 din cei 100.000 de angajati pentru a ramane pe piata.

Vladimir Putin a declarat ca AvtoVaz trebuie sa-si modernizeze liniile de asamblare si a facut apel la Renault, care detine 25% din companie, sa se comporte in mod responsabil si sa ajute Lada sa devina competitiva.