Echipa care acum 11 ani a depasit recordul de viteza la sol, atingand 1.228 km/h, a terminat designul noului super-vehicul cu care planul este sa se atinga peste 1.600 km/h pe un desert din Africa de Sud, in 2011, scrie The Times. Vehiculul ar trebui sa atinga 1.600 km/h in 40 de secunde de la plecarea de pe loc si e propulsat atat de o racheta cat si de un motor de avion de lupta.

Pilotul Andy Green, cel care in 1997 a depasit 1.220 km/h cu vehiculul Thrust SSC spune ca designul noului vehicul, numit Bloodhound, a fost finalizat, iar acum incepe constructia propriu zisa a sa, in orasul englez Bristol.

Incercarea de doborare a recordului de viteza la sol va fi facuta in Hakskeen Pan, Africa de Sud peste doi ani, pe fundul unui fost lac, suprafata foarte plata ideala pentru atingerea vitezei dorite.

Bloodhound va avea trei surse de propulsie: un motor de avion de lupta Eurofighter Typhoon, o racheta si un alt motor ce alimenteaza cu combustibil racheta. Vehiculul va dezvolta 135.000 CP, echivalentul a 180 de masini de Formula 1.

Proiectul necesita peste 15 milioane euro, insa britanicii au o traditie in recordurile de viteza la sol care au cunoscut episoade fascinante in cei 111 ani de cand se tin evidente.

Vehiculul in forma de creion va accelera atat de puternic incat pilotul va suporta forte gravitationale de 2,5G, iar Andy Green se antreneaza facand manevre riscante cu avioane de vanatoare.