PSA Peugeot Citroen ar putea injecta peste doua miliarde de euro in compania japoneza Mitsubishi Motors, in cadrul unei tranzactii prin care francezii ar putea prelua chiar si 50% din compania nipona, scrie The Times. Cele doua companii au confirmat ca poarta discutii pentru "un parteneriat strategic" si "proiecte comune benefice ambelor companii", dar nu au pomenit nimic de o preluare, scrie AFP.

Daca cele doua grupuri s-ar alia, ar ajunge pe locul sase in topul producatorilor mondiali de automobile, cu circa 4,5 milioane de unitati construite anual. Reprezentantii PSA au declarat in repetate randuri ca sunt in cautarea unor parteneri pentru o alianta, in timp ce Mitsubishi Motors a inregistrat pierderi de sute de milioane de dolari si a avut probleme legate de calitatea masinilor.

Pentru Peugeot - Citroen o alianta cu Mitsubishi ar fi ocazia extinderii pe piete indepartate din Asia unde francezii nu sunt prezenti si i-ar putea ajuta sa dezvolte mai repede vehicule electrice in stilul Mitsubishi i-MIEV.

Cele doua companii au colaborat mult in ultimul timp, japonezii producand pentru francezi SUV-urile Peugeot 4007 si Citroeb C-Crosser, iar de la anul vor produce masinile electrice Peugeot iOn si Citroen C-Zero.

Reprezentantiii PSA au spus ca discutiile sunt doar la inceput si nu au confirmat ca ar fi vorba de preluarea unui pachet de actiuni la Mitsubishi. Reprezentantii companiei japoneze spun ca se discuta despre proiecte benefice ambelor companii, iar preluarea unei participatii nu este exclusa.

The Times noteaza ca discutiile privind o alianta franco-nipona seamana intr-un fel cu cele purtate acum un deceniu de Renault si Nissan.

In Europa, PSA are 12,8% din piata, iar Mitsubishi, 0,7%.