Fiat si-a propus ca pana in 2012 sa aiba anual o productie de un milion de masini in Italia, fata de 650.000 in prezent, dar compania va inchide cea mai mica dintre cele cinci uzine din nevoia de a fi eficienta, a spus seful Fiat, Sergio Marchionne, citat de Reuters. Autoritatile italiene au cerut Fiat sa creasca productia in Italia, unde compania are 22.000 de angajati. Spre comparatie, o uzina din Brazilia produce mai mult decat Fiat in Italia, cu sub 10.000 de oameni.

Fiat vrea ca in 2012 sa ajunga la o productia anuala de un milion de unitati in Italia, tara unde compania are o treime dintre-o piata in care se vand putin peste doua milioane de masini anual. Producatorul are cinci uzine, dar la final de 2011 o va inchide pe cea mai mica dintre ele, fabrica siciliana de la Termini Imerese de unde Marchionne spune ca masinile ies in medie cu 1.000 de euro mai scumpe decat cele din alte fabrici din cauza infrastructurii deficitare.

Marchionne a spus ca in Italia Fiat realizeaza productia cu 22.000 de oameni, in timp ce, spre exemplu, in Brazilia, o uzina cu 9.400 de oameni produce anual 730.000 de vehicule. Referitor la aceste cifre, Marchionne a spus ca raportul dintre numarul de masini produse in Italia si numarul de angajati nu corespunde niciunei logici industriale, in comparatie cu uzinele Fiat din Polonia si Brazilia.

Seful Fiat a mai spus ca e posibil ca productia Fiat Panda sa fie mutata din Polonia, la o uzina italiana ce ar putea asigura un rulaj mai mare, iar din 2012 o uzina din Torino va produce doua modele Chrysler. Marchionne a mai spus ca alianta cu Chrysler a fost salvatoare pentru Fiat si ii va permite extinderea in SUA.