Persoanele care cumpara autovehicule noi inmatriculate in Uniunea Europeana, cu norma de poluare Euro 4, pana 31 decembrie, vor trebui sa inscrie masinile in tara intr-un interval maxim de 45 zile, incepand cu anul viitor, pentru a beneficia de scutire de la plata taxei auto, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern de marti.

Perioada avansata initial de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a fost de 60 zile. Noul termen, de 45 de zile, a fost stabilit in sedinta Guvernului, prin ordonanta de urgenta.

"Am adoptat o ordonanta de urgenta prin care am reglementat situatia autovehiculelor care se incadreaza in Euro 4, cu capacitate cilindrica ce nu depaseste 2.000 cmc, si care intra in urmatoarea situatie: toti cetatenii romani care si-au achizitionat sau isi vor mai achizitiona pana in 31 decembrie, din Uniunea Europeana, autovehicule cu norma de poluare Euro 4, vor mai avea la dispozitie inca 45 de zile, de la 1 ianuarie, pentru inmatriculare . Astfel, toti cetatenii sa aiba egalitate de tratament. Pentru ceilalti, care cumpara alte masini, avem bineinteles acte normative in vigoare ce reglementeaza taxa auto", a precizat premierul Emil Boc.

Guvernul a cerut CE prelungirea cu sase luni a exceptiei la taxa auto, solicitarea a fost respinsa

Guvernul a cerut Comisiei Europene sa accepte prelungirea perioadei de exceptare de la plata taxei auto pentru masinile noi cu sase luni, pana la sfarsitul lunii iunie 2010, dar solicitarea a fost respinsa, iar exceptia va fi ridicata, urmand ca Executivul sa caute alte solutii pentru industria auto.

Guvernul a decis, in luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.

Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in urma cu un an, ca taxa auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 15 decembrie 2008 si pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana.