Autoritatile ruse vor da drumul in prima decada a lunii martie unui program Rabla prin care cei care au masini fabricate inainte de anul 2000 le pot casa, primind in schimb o prima de casare de 1.700 dolari. Acesti bani pot fi folositi ca avans pentru cumpararea unei masini noi fabricate in tara, scrie AFP. Piata rusa a avut un 2009 dezastruos, vanzarile scaznd la jumatate si din cauza ca un program de tip Rabla nu a existat.

Pentru programul care va incepe in 8 martie e disponibil un buget de 340 milioane dolari, echivalentul a 200.000 de locuri. Prima de casare este de 50.000 de ruble (1.700 dolari) si sunt acceptate la casare doar masini fabricate in 1999 si mai inainte de acest an. Cei care intra in program isi vor putea cumpara doar masini fabricate in Rusia, insa oferta este mare, de la masini precum Lada, pana la Renault Logan, Ford Focus sau modele fabricate de Toyota, Hyundai, Volkswagen, Chevrolet si alti producatori.

Dupa cativa ani cu cresteri anuale de 50% piata rusa s-a injumatatit anul trecut cand s-au cumparat 1,45 milioane de masini noi in cea mai intinsa tara din lume. Estimarile pentru anul in curs indica o crestere de 5-10%.

Daca toate locurile din program vor fi utilizate, putin peste 10% din rusii care-si vor lua masini noi vor beneficia de prima de casare.

Europa a declansat pe scara larga programe Rabla anul trecut, ajutand piete mari sa obtina rezultate de vanzari record.