Fanii marcii suedeze Saab au iesit cu masinile in peste 30 de tari pentru manifestari de sprijin, sperand sa determine General Motors sa renunte la inchiderea producatorului auto, scriu agentiile Reuters si AFP. Peste 2.500 de proprietari de Saab si-au scos masinile pe strazi in orasul suedez unde se afla fabrica, mai mult de 500 au iesit in Olanda, dar manifestari de sprijin au fost in diverse tari, de la Polonia la Estonia.

"Saab este un Apple al industriei auto", spune un fan al marcii, citat de Reuters. Brandul suedez atat de apreciat pentru design si motoare turbo a ajuns insa aproape de inchidere, mai ales ca nu a mai terminat pe profit din 2001, iar vanzarile au tot scazut.

Fanii marci au iesit in orasul suedez Trollhaettan unde o coloana de 2.500 de masini a mers de la muzeul Saab la fabrica, intr-un mars de sustinere. Fanii spun ca GM nu s-a implicat suficient si nici nu a investit destul in marca suedeza ale carei vanzari s-au injumatatit anul trecut in Europa.

Pe de alta parte, General Motors a spus ca a demarat procesul de lichidare a Saab, alegand si o companie in acest scop, insa concomitent GM spune ca analizeaza si ofertele primite, cea mai discutata fiind a companiei olandeze Spyker.

Spyker reinnoieste oferta de preluare a Saab, insa GM nu a dat un raspuns. E clar insa ca un raspuns trebuie sa vina curand, deoarace situatia din prezent nu se poate mentine la nesfarsit.

Conform datelor APIA, in 11 luni din 2009 s-au vandut numai 40 de masini Saab in Romania.