Ford a produs anul trecut al Craiova circa 300 de utilitare Transit Connect in cele patru luni de productie, iar masinile au ajuns in numar mic pe piata romaneasca, dar si la export pe piete precum Marea Britanie, Germania, Italia sau Bulgaria, au spus pentru HotNews.ro reprezentantii companiei. Ford spune ca va ajunge la o productie anuala de 300.000 de automobile iar in "viitorul apropiat" compania va incepe productia unui model de clasa mica despre care presa a scris in mod repetat ca va fi B-Max, urmasul lui Fusion.

Ford a inceput productia la uzina craioveana in septembrie, iar primele masini au ajuns la dealeri in noiembrie. Compania a produs anul trecut 300 de unitati si sustine ca si-a indeplinit obiectivele de productie.

"In prezent, activitatea Ford in Romania se concentreaza, in principal, pe indeplinirea criteriilor de calitate si respectarea standardelor, si nu neaparat pe volumul productiei. Odata ajunsa la capacitate de operare maxima, fabrica Ford de la Craiova va produce pana la 300,000 de vehicule si 300.000 de motoare pe an", spun reprezentantii companiei. La evenimentul de incepere a productiei, John Fleming, seful Ford Europa spunea ca productia e mica la inceput si fiindca piata vehiculelor utilitare a scazut mult si estima pentru anul in curs o productie totala de 20 - 30.000 unitati.

Tot atunci, estimarile lui Fleming indicau productia a cel putin 1.000 de unitati in 2009.

Ford - care in prezent are 3.600 de angajati la Craiova - a obtinut un imprumut de 400 milioane euro de la BEI si il va folosi pentru noul model pe care-l va construi incepand cu acest an dar si pentru demararea productiei de motoare economice. Despre noul model pe care Ford il va construi la Craiova presa a scris in mod repetat ca va fi B-Max, urmasul crossover-ului Fusion. Informatia nu a fost confirmata de Ford care nu a anuntat numele modelului. "Asa cum am afirmat si in trecut, la fabrica Ford de la Craiova vom construi un model de clasa mica, care nu este nici Ford Fiesta, nici Ford Ka. Modelul este programat sa intre in productie in viitorul apropiat".

Ford trimite la export majoritatea covarsitoare a productiei de Transit Connect fiindca pe piata noastra utilitara a facut volume relativ reduse de vanzari: aproape 550 de unitati in 2008 si circa 330 anul trecut.