S-a scris mult in ultima vreme despre ele, dar foarte putini le-au vazut. Este vorba de masinile electrice, iar momentul in care le vom vedea pe strazi se apropie. Renault va incepe teste limitate cu masini electrice la sfarsitul acestui an, a declarat directorul comercial al Renault in Romania, Fabrice Cambolive, citat de 0-100.ro. Compania negociaza cu muncipalitati din cateva orase mari pentru primele teste, insa e doar primul pas si trebuie sa fim realisti si sa admitem ca vor mai trece ani buni pana cand vor fi multe masini electrice pe strazi.

Jacques Chauvet, director regiunea Euromed la Renault, declara pentru HotNews.ro toamna trecuta la salonul de la Frankfurt ca Renault e un discutii cu un oras mare din Romania pentru testarea a 100 de vehicule electrice. Nu se stia insa cand vor incepe testele si nici cu ce model, desi cel mai probabil e vorba de Fluence ZE, care va fi produs in Turcia si va fi lansat in showroom-urile din Romania in 2011.

Renault discuta cu aceste orase si pentru punerea la punct a unor statii de incarcare fara de care masinile electrice nu au nicio sansa sa devina interesante pentru clienti.

“Nu am mai facut progrese in acest sens. Asteptam sa avem masina, la sfarsitul acestui an, pentru a le-o prezenta si pentru a o conduce”, a declarat Cambolive, citat de 0-100.ro. “Lucrurile merg bine, dar alte detalii vom putea da dupa jumatatea acestui an”, adaugat oficialul Groupe Renault.

Politica de a aduce masini electrice mai intai pentru autoritati si mai apoi pentru clientii finali este populara printre marile companii auto care produc sau vor sa produca in masa masini electrice. Asta si pentru ca tine de autoritati crearea retelei de incarcare, iar testarea efectiva a masinii poate reprezenta un argument pentru a urgenta lucrurile.

Renault a luat foarte in serios subiectul masini electrice, iar in 2011 si 2012 va lansa in total patru modele in Europa, trei din ele cu autonomie de 160 km. Doua dintre masini vor fi produse in Franta, una in Spania, iar Fluence in Turcia.

Carlos Ghosn, CEO Renault - Nissan declara recent pentru BBC ca alianta investeste in total trei miliarde euro pentru proiectul masinilor electrice, iar obiectivul este atingerea unei productii anuale de 500.000 de unitati. Ghosn admite ca masinile electrice nu vor intra in forta pe piata - ci treptat- si nici nu vor inlocui masinile cu motor termic, ci vor fi complementare.