Presedintele Toyota, Akio Toyoda, va pleca sambata spre Statele Unite pentru a da explicatii in fata congresmenilor americani cu privire la recentele probleme de siguranta aparute la masinile Toyota, anunta AFP.Seful gigantului auto japonez incearca astfel sa imbunatateasca imaginea Toyota si a departamentului de relatii publice acuzat ca fiind foarte rigid in aceasta perioada.

Toyoda, nepotul fondatorului gigantul auto, va fi supus unui adevarat tir de intrebari si acuze din partea politicienilor americani. Initial, acesta a declarat ca nu se va prezenta in fata Congresului SUA, lasand managerii din America sa raspunda la intrebari si a respins acuzatiile cum ca producatorul ar fi ascuns opiniei publice defecte pe care le descoperise la unele modele.

In ultimele zile peste 150 de plangeri semnalat pierderea temporara a controlului volanului la Corolla. Seful Departamentul de control al calitatii de la Toyota, Shinichi Sasaki, anuntase initial ca nu se pune problema unui nou recall, dar ca este luata in calcul si aceasta posibilitate. Noile probleme semnalate sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat Corolla este cel mai bine vandut model din lume.

Compania a retras in ultima perioada peste zece milioane de unitati pentru a repara franele la Prius si a remedia probleme la pedala de acceleratie si pentru schimbarea sau fixarea presurilor pentru numeroase modeleca urmare a unei avalanse de reclamatii si o multime de procese privind probleme de sigurantala automobile care au condus la 30 de decese in SUA.

Republicanul Darrell Issa, care a fost in fruntea agentiei americane de securitate, a salutat decizia lui Toyoda de a veni Washington spunand ca este un pas spre rezolvarea problemelor si acesta face "ceea ce trebuia" sa faca.

Agentia americana de securitate rutiera a deschis o ancheta formala asupra modelului Toyota Corolla pentru probleme la directie. Sunt vizate 500.000 de masini.