Toyota are probleme de imagine din cauza recall-urilor masive, dar incearca sa le rezolve si comunicand bine. In Romania scrisorile destinate clientilor au ajuns la dealeri care apoi contacteaza fiecare utilizator. Tinta este ca in doua luni toti clientii sa se prezinte in showroom pentru a li se face modificarile necesare la masina, a spus intr-un interviu acordat HotNews de directorul general Toyota Romania, George Kyriazis. El a mai spus ca piata auto romaneasca a avut un inceput de an sub asteptari si ca e posibil ca obiectivele de vanzari sa fie modificate in minus daca lucrurile continua asa.

Rep: Toyota a anuntat ca va rechema aproape 12.000 de masini in Romania. Cum se desfasoara recall-ul, in ce etapa a ajuns?

George Kyriazis: Am trimis dealerilor toate scrisorile care apoi trebuie sa ajunga la clienti. E randul lor sa trimita la clienti scrisorile si va exista un proces de confirmare a primirii. Procesul e complicat pentru ca trebuie sa sincronizam capacitatea atelierelor cu disponibilitatea pieselor necesare. Astfel, scrisorile nu vor merge "calup", toate intr-o singura zi sau doua, ci le-am programat pe mai mult timp pentru a fi timp sa fie facute programari cand avem piesele de schimb disponibile.

Le-am dat dealerilor o tinta sa termine campania de recall in 60 de zile si deja a inceput numaratoarea inversa ), dar credem ca in 60 de zile vom termina. Totul va depinde si de telefoanele pe care clientii nostri le vor da la dealer pentru a se programa si atunci se va vedea daca e nevoie ca dealerii sa lucreze in plus seara sau sambata si duminica. Cu siguranta va exista o anumita perioada aglomerata, probabil peste trei saptamani si trebuie sa facem fata acestei perioade.

E posibil ca unii clienti sa-si fi schimbat adresele sau sa-si fi vandut masinile, iar pentru asta am vorbit cu autoritatile sa ne ajute dupa ce vom avea lista cu scrisorile care se vor fi intoars la dealeri.

Rep: Dar de ce nu ati ales sa-i sunati direct pe clienti? Nu era mai usor si mai eficient?

George Kyriazis: O sa-i si sunam, dar vrem sa avem si dovada oficiala ca acel client a fost notificat. E posibil ca acel client sa uite sau sa nu aiba timp sa vina, iar in astfel de cazuri trebuie sa avem dovada ca l-am anuntat.

Rep: Aveti idee cat va costa recall-ul din Romania?

George Kyriazis: Nu e asa important pentru noi sa calculam cat va costa si nici nu ni s-a cerut asta. Stim ca e vorba de circa 12.000 de masini, stim ca dureaza cam o jumatate de ora operatia, dar costul nu e o problema.

Rep: Remediul consta in adaugarea unei placi de otel la acceleratie. Operatiunea se va face la toate masinile sau numai la cele unde sunt detectate probleme?

George Kyriazis: Am fost instruiti sa facem masuratori la pedala de acceleratie si in functie de rezultate vom instala una din cele sapte tipuri de placute de otel pe care le aveam. Diferenta dintre ele tine de grosime si masuratorile ne vor arata ce tip de placuta trebuie instalat la fiecare masina.

Rep: Anul trecut a fost greu pentru toata industria auto, dar si pentru Toyota, inmatricularile scazand cu 60% in Romania. Care sunt estimarile pentru anul in curs?

George Kyriazis: Am inceput anul cu obiectivul de a vinde 4.800 de masini, dar datele din ianuarie si estimarile pe februarie indica faptul ca piata va cadea mult chiar si fata de anul trecut. Va fi greu cred sa ne atingem obiectivul fiindca noi ne asteptam ca piata sa fie stabila in comparatie cu anul trecut dar cred ca va fi mai slaba. Nu ne-am schimbat inca tinta, dar am putea s-o facem dupa ce vedem statisticile pe martie. (...) Am vrea totusi sa ne crestem cota de piata la 4% in acest an si pe termen mediu sa ajungem in primele cinci marci ca nivel al vanzarilor, de la locul 10 -11 in prezent.

Rep: Lumea se intreaba cat de mult vor fi afectate vanzarile Toyota de problemele cu recall-ul?

George Kyriazis: E o problema cu care trebuie sa ne confruntam. Un recall, indiferent la ce marca este, nu creste valoarea marcii. Totusi, ceea ce aduce valoare tine de recunoasterea greselilor, luarea masurilor corecte penrtru a le repara si tratarea clientilor cu respect. Ne cerem scuze clientilor, incercam sa rezolvam totul cat mai repede.

Rep: Deci credeti ca daca veti comunica bine, clientii vor fi mai putin ingrijorati?

George Kyriazis: Corect. Nu vrem ca ei sa se simta jenati de situatie si am vrea ca ei sa le spuna prietenilor :"uite, masina mea a avut o problema, dar Toyota a gestionat bine situatia si merita sa fii client al marcii fiindca si cand ai probleme sunt responsabili".

Rep: Toyota are noutati la salonul de la Geneva, Auris hibrid, RAV4 restilizat, ce veti lansa in Romania anul acesta?

George Kyriazis: Vom avea cateva modele cu restilizari minore, RAV4, Corolla, Auris, sunt schimbari normale in ciclul de viata al unui model. O lansare importanta este Auris hibrid care se va aduga lui Prius in Romania in aprilie. Va fi cea mai importanta lansare a Toyota Romania si singurul model 100% nou.

Rep: Care e clientul tinta pentru Auris hibrid?

George Kyriazis: Nu este un model de volum, va depinde mult de atitudinea clientilor fata de mediu si de disponibilitatea clientului de a plati in plus pentru un astfel de model cu emisii mai reduse. Pentru Prius trebuie sa recunoastem ca interesul a fost limitat in Romania, insa cu Auris hibrid ne vom largi gama de clienti. Un alt amanunt tine de faptul ca hibridele au o acceleratie fenomenala si cred ca Auris are acceleratie de masinia "stil GTI".

Rep: Totusi, Auris va putea merge exclusiv cu motorul electric pe distante foarte scurte, 2 3, km...

George Kyriazis: Tehnologia hibrida asista si da rotilor mai multa putere cand ai nevoie sa accelerezi. Apoi economia se vede cand masina merge foarte incet, de exemplu la semafor si in trafic, in astfel de momente poti merge cu motorul electric si faci economii. Bateriile nu sunt destul de consistente pentru a merge mult 100% electric, insa intr-un blocaj poti sa nu consumi combustibil chiar si jumatate de ora. In plus, nu se pierde energia degajata la franare, ci e regenerata si incarca bateriile.

Rep: Totusi in Romania vanzarile de hibride au fost mici si din cauza diferentei de cost. Care ar fi solutia?

George Kyriazis: Tehnologia hibrida va avea cu adevarat succes cand costul bateriilor se va reduce mult si cand masina va costa cam cat una clasica, cu motor termic. In prezent costul suplimentar e cam de 4.000 de euro, dar nu fiti surprins daca in cativa ani acea diferenta scade la 500 euro.

Toyota are in Romania 18 dealeri cu 23 de puncte de vanzare. Anul trecut s-au inmatriculat circa 3.500 de masini Toyota in tara, iar in parcul national sunt in total 44.000 de masini ale marcii nipone.