Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, ca administratiile publice centrale si locale vor putea cumpara masini noi prin "Programul Rabla 2010" in limita a 10.000-12.000 de euro, informeaza Mediafax. Programul Rabla 2010 a inceput in forta, iar in doar doua saptamani au fost casate peste 20.000 de masini vechi. Borbely a apreciat ca motivul succesului programului este ca tichetele valorice pot fi predate altor persoane.

"Acum, administratiile publice locale si centrale au posibilitatea sa predea masinile vechi din dotare, dar nu au posibilitatea, din cauza unor interdictii guvernamentale, sa cumpere masini noi anul acesta. Am discutat deja cu premierul si dorim sa nu mai fie aceasta interdictie, dar sa limitam, sa nu se cumpere masini de lux, ci pana in 10.000 -12.000 de euro", a declarat Laszlo Borbely.

Romanii au dus la casat in doua saptamani de la momentul lansarii programului "Rabla" peste 20.200 de masini, reprezentand aproape doua treimi din numarul total al masinilor casate in intreg anul trecut, scrie Mediafax, citand reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu. In 20 martie va incepe si programul Rabla pentru tractoare. Pana acum au fost cumparate insa sub 500 de masini noi, diferenta uriasa fiind cauzata de lentoarea formalitatilor, dar si de existenta unei piete de tranzactionare a voucherelor.

"Avand in vedere numarul autovehiculelor casate pana la data de 4 martie 2010 consideram ca editia 2010 se bucura de un real succes comparativ cu rezultatele obtinute in anul anterior cand, in total, au fost scoase din uz 32.327 de masini mai vechi de 10 ani", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu.

Borbely a apreciat, joi, ca motivul succesului "Programului Rabla" este ca tichetele valorice pot fi predate altor persoane.

"Trebuie sa stiti ca motivul succesului acestui program este ca tichetele valorice se pot preda altuia. (...) Cine preia aceste tichete trebuie sa aiba grija pentru ca tichetele nu au valabilitate daca nu sunt celelate documente atasate care atesta proprietate si predarea proprietatii, casarea la Remat si radierea din circulatie. Trebuie predate la dealer la cumpararea masinii", a precizat Borbely.

"Programul Rabla" a inceput in 18 februarie, dupa ce Guvernul a relansat campania de casare a masinilor vechi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, afirmand ca acest program a fost modificat, astfel ca un proprietar poate casa mai multe masini. Prima de casare ramane la 3.800 de lei, iar Guvernul spera sa scoata din uz intre 50.000 si 60.000 de rable.