Compania japoneza de automobile Toyota a realizat o demonstratie pentru a elimina acuzatiile de disfunctionalitate aduse sistemului electronic de accelerare la unele masini pe care le produce. Operatiunea a fost efectuata in uzina Toyota de langa Los Angeles si urmareste sa contrazica afirmatiile profesorului David Gilbert de la Universitatea din Illinois, potrivit caruia cazurile de accelerare necontrolata constatate la masinile Toyota si Lexus apar in urma unor deficiente ale sistemului lor electronic.

Potrivit purtatorului de cuvant al constructorului japonez, profesorul Gilbert a manipulat, a schimbat circuitele si a reprogramat sistemul electronic al vehiculelor testate intr-un mod "care nu poate surveni in lumea reala". De asemenea, echipa Toyota a apreciat ca fiind "inselatoare" inregistrarea video prezentata de canalul de televiziune ABC, care regizase o accelerare involuntara produsa pe o masina Toyota de profesorul Gilbert. Compania Toyota sustine ca imaginile de acceleratie subita au fost filmate cu incetinitorul si fara un jurnalist la volan, asa cum parea sa se sugereze in caseta video.

Pentru a demonta acuzatiile, Toyota a apelat la expertii cabinetului Exponent, care au evaluat si testat fiabilitatea sistemelor electronice ale masinilor, au reprodus accelerarile subite ale testului lui Gilbert si au facut aceleasi bransamente ca si acesta.

Toyota a rechemat 8,5 milioane de masini pe plan mondial pentru posibile probleme la acceleratie, 1,8 milioane de masini fiind din Europa, unde recall-ul afecteaza in total noua modele.

In Romania au fost rechemate aproape 12.000 de masini, iar dealerii mai au la dispozitie circa o luna si jumatate pentru a incheia procesul de rechemare, totul depinzand si de disponibilitatea clientilor de a veni la ateliere.