Presedintele Traian Basescu a avertizat luni Parlamentul ca intarzierea aprobarii garantiilor pentru producatorul american de autovehicule Ford risca sa amane intrarea in productie a noului model al companiei. "Asta inseamna locuri de munca", a spus seful statului, dupa consultarile de la Cotroceni.

"Am rugat partidele politice sa accelereze procedura de aprobare a eliberarii garantiilor statului roman pentru investitia Ford de la Craiova. Stationarea indelungata a proiectului in Parlament risca sa intarzie lansarea noului proiect iar asta inseamna locuri de munca", a spus seful statului.

Potrivit presedintelui, legea privind garantia de stat pentru Ford "asteapta sa fie aprobata in Parlament": "Ford trebuie sa inceapa productia pentru un nou model, iar faptul ca nu dam drumul la garantie da peste cap programul de pregatire a productiei".

In noiembrie 2009, Comisia Europeana a autorizat proiectul de acordare a unei garantii de stat de catre Romania pentru a permite Ford Romania S.A. sa obtina un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Banca acorda un imprumut pentru suma totala de 600 milioane euro pentru Ford Europa in vederea proiectului de dezvoltare, din care 200 milioane euro sunt pentru Ford Werke GmbH in Germania si 400 milioane euro sunt pentru Ford Romania.

Imprumutul va cofinanta proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de CO 2 si productia ulterioara de vehicule la uzina Ford din Craiova. Garantia de 80% care urmeaza sa fie furnizata de Romania indeplineste conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat adoptat de Comisie, care le acorda statelor membre o posibilitate suplimentara de a facilita accesul la finantare in conditiile crizei economice si financiare actuale.

In mod concret, Ford Romania va plati o remuneratie corespunzatoare pentru garantie si va furniza suficiente cautiuni pentru cazul in care garantia ar fi executata. „Comisia poate autoriza aceasta garantie de stat care ar trebui sa contribuie la proiectul de investitii transeuropean al societatii Ford de fabricare a unor masini ecologice, fara ca aceasta sa dea nastere la denaturari excesive ale concurentei”, a declarat Neelie Kroes, Comisarul european pentru concurenta.

Ford Romania prevede sa utilizeze fondurile BEI pentru proiectul sau de peste un miliard de euro de la uzina din Craiova, care face parte dintr-o intreprindere comuna europeana in scopul dezvoltarii unor motoare si masini cu emisii reduse de CO2.

Imprumuturile si garantiile corespunzatoare vor fi acordate pentru cinci ani, in perioada 2009-2014, avand scadenta peste sapte ani.