Ford va semna intelegerea prin care vinde marca Volvo chinezilor de la Geely cel devreme duminica, scrie Financial Times care citeaza trei persoane apropiate discutiilor. Chinezii vor plati 1,8 miliarde dolari pentru marca suedeza, iar bancile europene vor oferi finantare pentru jumatate din suma, in timp ce pentru restul exista sustinere din partea bancilor chineze. Cei de la Geely au spus ca Volvo urmeaza a fi o entitate separata, astfel incat imaginea companiei suedeze sa nu aiba de suferit prin preluarea de catre o companie chineza.

FT scrie ca grupul Zhejiang Geely Holding va plati 1,8 miliarde dolari catre Ford si pregateste alte 750 milioane dolari care sa fie investite in Volvo. Sursele spun ca intre 500 si 800 milioane dolari vor veni de la banca Europeana de Investitii, urmand ca imprumutul sa fie garantat de guvernele din Suedia si Belgia, unde Volvo produce masini. Circa o jumatate de miliard de dolari va veni de la bancile suedeze, iar restul banilor vor fi pusi la dispozitia Geely de banci chineze.

E foarte posibil ca acordul sa fie semnat duminica, dar o amanare nu este exclusa, mai ales ca afacerea este de proportii si sunt multe aspecte de pus la punct. Sambata, vicepremierul chinez va face o vizita in Suedia, iar afacerea cu Volvo ar putea fi perfectata duminica sau luni.

Ford discuta cu Geely de aproape un an si, desi multe obstacole au fost depasite, pot aparea oricand probleme fiindca gradul de integrare dintre Volvo si Ford este foarte ridicat si masinile celor doua marci au multe componente in comun.

In plus, faptul ca tehnologia unei marci respectate precum Volvo va ajunge pe mana chinezilor este o problema care trebuie si ea rezolvata printr-o serie de acorduri legate de drepturile de proprietate intelectuala, dar se pare ca mare parte din aceste obstacole au fost depasite.

Cei de la Geely au incercat sa-i linisteasca pe aceia care se tem ca Volvo isi va deteriora imaginea. Chinezii spun ca Volvo urmeaza a fi o divizie de sine statatoare si au ca prioritate pastrarea imaginii pozitive a Volvo din prezent.

In Romania sunt inmatriculate peste 14.000 de autoturisme Volvo si circa 250 Geely.