Dupa ce pe 17 martie Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege care vizeaza eliberarea garantiilor statului roman pentru compania Ford, marti Senatul si-a dat si el avizul - in unanimitate - pentru ratificarea Acordului de Garantie dintre Romania si Banca Europeana de Investitii privind garantarea in proportie de 80% a contractului de finantare dintre BEI si Ford Romania, scrie Mediafax. Ford va incepe spre final de an productia unui nou model la Oltenia.

Acordul de Garantie dintre Romania si Banca Europeana de Investitii a fost semnat la Bucuresti la 21 ianuarie 2010. Prin acest acord, statul garanteaza 80% din obligatiile aferente contractului de finantare dintre Banca Europeana de Investitii si Ford Romania, in valoare de 400 milioane de euro, suma imprumutata pentru modernizarea fabricii de automobile de la Craiova. Senatorii au votat in unanimitate pentru adoptarea legii de ratificare a acordului.

Presedintele Traian Basescu avertiza pe 15 martie Parlamentul ca intarzierea aprobarii garantiilor pentru Ford risca sa amane intrarea in productie a noului model al companiei.

"Am rugat partidele politice sa accelereze procedura de aprobare a eliberarii garantiilor statului roman pentru investitia Ford de la Craiova. Stationarea indelungata a proiectului in Parlament risca sa intarzie lansarea noului proiect iar asta inseamna locuri de munca", spunea luni seful statului.

Potrivit presedintelui, legea privind garantia de stat pentru Ford "asteapta sa fie aprobata in Parlament": "Ford trebuie sa inceapa productia pentru un nou model, iar faptul ca nu dam drumul la garantie da peste cap programul de pregatire a productiei".

Ford anuntase ca spre final de an va incepe productia unui model de clasa mica la Craiova. In septembrie anul trecut americanii au inceput productia utilitarei Transit Connect la Craiova dar productia e extrem de mica fiindca in cinci luni nu s-au facut nici 400 de masini. Spre comparatie, Dacia face la Pitesti circa 1.300 de masini zilnic.

Despre noul model pe care Ford il va construi la Craiova presa a scris in mod repetat ca va fi B-Max, urmasul MPV-ului Fusion. Informatia nu a fost confirmata de Ford care nu a anuntat numele modelului.