La noi conceptul de masina electrica e exotic si indepartat, insa nu peste tot e asa. In prezent masinile electrice pot fi testate, bateriile "golite" pot fi nu doar incarcate la priza, ci si schimbate in doar trei minute cu unele pline, iar cand iei o masina electrica firma iti instaleaza statie de incarcare atat acasa, cat si la serviciu. Ideea este ca atunci cand cumperi masina sa nu platesti si pentru baterie, ci apoi sa ai de achitat un abonament lunar in functie de cat mergi cu ea. O firma americana numita Better Place pune in practica acest model de business in Israel pe baza unor masini Renault.

Perimetrul de testare al firmei se afla la Ramat HaSharon, in districtul Tel Aviv, fiind construit pe locul unui fost rezervor de petrol, simbolizand trecerea globala la transportul electric. Better Place Center este primul centru de demonstratie al vehiculelor electrice pe care compania americana l-a deschis, in februarie 2010, in Israel. Oricine poate merge la centru pentru a testa masina si a se familiariza cu solutia oferita de Better Place: vehicule electrice, "curate", statii de incarcare si de schimbare a bateriilor etc.

Cinci masini Laguna modificate pentru a avea in totalitate propulsie electrica asteapta zilnic sa fie testate de vizitatori din Israel si din intreaga lume. Dar, inainte de a intra in masina, experienta incepe printr-un show multimedia, organizat in interiorul cladirii Better Place. Plasme uriase, holograme si ecrane individuale sunt incluse intr-un show de prezentare al companiei si al avantajelor aduse de masinile electrice. Spectatorii traiesc din plin experienta multimedia, asezati confortabil in scaune reconditionate de la masini vechi (Mazda, Ford, Renault etc.), la realizarea carora au fost folosite din plin materiale reciclabile.

Turul continua apoi cu testarea masinilor electrice. Pentru acest an, compania a recurs la masini Laguna modificate, urmand ca, in viitorul foarte apropiat, Better Place sa apeleze la Renault Fluence ZE, care vor intra pe pietele din Israel si din Danemarca incepand cu 2011. Tot la anul Renault a anuntat ca Fluence ZE produs in Turcia va ajunge si la noi.

Care e prima senzatie intr-o masina electrica? Liniste aproape absoluta. Masina ruleaza silentios pe pista de incercare de 1.5 km, indiferent de viteza (de altfel, viteza e limitata electronic la 150 km/h, pentru a nu incuraja iubitorii de adrenalina sa calce pedala de acceleratie peste limita legala).

Masinile testate au cutie automata, care ar putea sa reprezinte la inceput un inconvenient pentru cei obisnuiti doar cu schimbatorul manual. Insa experienta unei masini electrice este extraordinara, chiar daca testul dureaza doar cateva minute, insuficient pentru a-ti face o idee solida despre masina.

Better Place: Masinile electrice, parte a unei lumi mai bune

Better Place, asa cum ii spune si numele, vrea sa ne convinga ca am putea trai intr-o lume mai buna, una in care sa avem si masini electrice in volume importante, nu doar masini cu motor termic. Firma intemeiata in SUA de Shai Agassi s-a asociat cu Renault si practic a gasit cateva tari in care sa dezvolte retele de incarcare pentru masinile electrice furnizate de marca franceza. Modelul e bine gandit fiindca marii producatori auto nu prea vor sa se apuce de productia unui numar mare de masini electrice fara sa se asigure ca oamenii vor avea unde sa le incarce in tarile unde vor ajunge pe piata.

Better Place asta face: creeaza infrastructura si apoi recupereaza investitia de la abonatii care o folosesc. Cam ca la telefonia mobila: ei au grija ca utilizatorii sa aiba acoperire, dar evident platesti convorbirile si/sau un abonament lunar. Better Place vrea ca atunci cand cumperi o masina electrica sa nu platesti si pentru baterie, fiindca asta ar adauga cateva mii bune de euro. Practic ei iti vand masina iar bateria ti-o dau cu chirie urmand sa achiti o taxa lunara in functie de cati kilometri parcurgi.

Dar modelul de afaceri al Better Place vine cu idei interesante. Dincolo de posibilitatea de a incarca bateria la priza, exista si sistemul quick-drop prin care un robotel iti schimba automat bateria consumata cu una noua, 100% incarcata. Astfel, de-a lungul "vietii" masinii vei merge cu multe baterii, avand avantajul ca nu trebuie sa astepti sase sau opt ore pana sa incarci ci astepti cam cat ar dura un "plin" clasic cu benzina. Potrivit celor de la Better Place, durata de viata a unei baterii este de circa opt ani, urmand ca apoi sa fie reciclata.

Si asta nu e totul. Cand cumperi masina firma iti va instala doua statii de incarcare: una la birou si una acasa, pentru a avea totul la indemana. Statiile sunt mici, nu ocupa aproape deloc spatiu. Proprietarul unei masini electrice va primi o cartela personalizata cu care va activa statia; cei „neaveniti” care vor incerca sa se cupleze la statia altcuiva nu vor fi lasati de codul de acces.

In plus, firma a instalat deja circa 1.000 de puncte de incarcare in Israel si merge pe o logica interesanta: instalam puncte de incarcare in locurile unde oamenii raman trei - patru ore, cum ar fi centre comerciale, stadioane sau cinematografe fiindca in acest timp masina se incarca suficient cat sa ii duca acasa, la cateva zeci de kilometri departare.

Israelul, o tara avansata la partea de masini electrice

Ajungem la un alt punct interesant: de ce Israelul, o tara fara traditie in domeniul auto, e atat de avansata la partea de masini electrice. Un punct important tine de faptul ca sunt distante scurte, astfel ca autonomia de circa 150 km e suficienta mai ales daca sunt multe statii de incercare. Un alt factor crucial tine de faptul ca grija pentru mediu chiar este o prioritate, iar acolo este "cool" sa te plimbi intr-o masina electrica si lumea e deschisa spre acest segment. Nu e de mirare ca la fel de avansata ca Israelul este si Danemarca - tot o tara cu distante mici si cu mare respect pentru mediu. Si, am putea adauga, cu taxe extrem de mari la masinile noi cu motor termic, astfel ca daca masinile electrice vor fi subventionate au toate sansele sa mearga bine.

O problema ramane insa in calea unui viitor mai bun - pretul masinilor electrice. Cei de la Better Place cu care am discutat nu au dat cifre insa Shai Agassi promitea ca vehiculele vor costa cam cat o Toyota Corolla sau o Mazda 3. „Nu stim inca pretul dar suntem constienti ca trebuie sa fie competitiv”, a declarat reprezentantul Better Place. Nimeni nu se asteapta ca o masina electrica sa aiba pret de low-cost, insa daca va trece de 20.000 de euro va fi inaccesibila pentru multi, iar o buna parte din cei care au acesti bani vor prefera sa isi ia o masina cu motor termic.

Succesul depinde mult de subventiile pe care guvernele le vor acorda cumparatorilor, probabil cateva mii de euro, iar faptul ca bateria va fi platita in "rate" lunare va fi si el un avantaj.

Vezi aici mai multe imagini de la Better Place Center.

Urmareste mai jos imagini de la instalarea primelor statii de incarcare in Israel.