Autoritatile americane pentru siguranta in sectorul auto vor apela la ajutorul specialistilor Agentiei Spatiale Nord Americane (NASA) pentru a determina daca sistemul electronic de acceleratie al masinilor Toyota este cauza accelerarii involuntare experimentate de unii soferi la volanul acestora, a anuntat Secretarul de Stat in domeniul Transporturilor, Ray LaHood, citat de Reuters.

In paralel cu investigatia NASA, mai multi specialisti ai Academiei Nationale de Stiinte vor realiza un studiu privind acceleratia involuntare la nivelul intregii industrii auto din SUA, a mai precizat LaHood, mentionand ca autoritatile americane sunt decise sa clarifice aceasta problema.

Noua oameni de stiinta de la NASA vor analiza in amanunt sistemele electronice, problemele de interferenta electromagnetica si de integritate software, au anuntat autoritatile americane.

Investigatia Administratiei Nationale pentru Siguranta Traficului Rutier din SUA (NHTSA) privind sistemul electronic de acceleratie al automobilelor de la Toyota a inceput dupa ce constructorul nipon a operat un recall de 8,5 milioane de autvehicule in ultimele sase luni din cauza problemelor de acceleratie involuntara.

Saptamana trecuta, NHTSA a anuntat ca investigheaza legatura dintre campurile electromagnetice ce apar in jurul liniilor de inalta tensiune si mai multe accidente in care au fost implicate automobile apartinand producatorului auto Toyota ce accelerau incontrolabil.

Desi nu exista inca dovezi concrete cu privire la motivul defectiunii, cele mai multe accidente au avut loc in imediata apropiere a liniilor de inalta tensiune, iar oamenii de stiinta investigheaza legatura dintre cele doua. Cel putin 39 de automobile Toyota s-au confruntat cu aceeasi problema, acestea accelerand brusc si incontrolabil, dupa ce au trecut pe langa linii de inalta tensiune de capacitate foarte mare. Pana in momentul de fata nu s-a stabilit daca exista o legatura clara intre partea electronica a masinii si campurile create de liniile de inalta tensiune.

Liniile de inalta tensiune genereaza campuri electrice si magnetice puternice. "Aceste campuri magnetice invizibile sunt cauzate de trecerea curentului prin cabluri... de asemenea, datorita tensiunii electrice apar campuri electrice, care pot influenta functionarea altor dispozitive electrice", a declarat Paul Steffes, profesor la Institutul de Tehnologie din Georgia.