Daimler a pledat vinovata si e de acord sa plateasca 185 milioane de dolari autoritatilor din SUA ca parte a unei intelegeri amiabile care sa inchida cazul legat de acuzatiile conform carora compania germana a oferit mita zeci de milioane de dolari oficialilor guvernamentali din 22 de tari pentru a fi sigura ca va castiga contracte cu statul, scrie AFP. Presa germana si cea turca au scris ca si Romania ar fi pe lista tarilor unde producatorul german a dat mita, pentru a castiga unele contracte cu autobuzele produse in Turcia.

Daimler a cazut la intelegere cu Departamentul de Justitie al SUA si va plati amenda pentru ca acest caz sa fie inchis. Daimler e acuzata ca a facut "plati improprii" iar in prim plan sunt filialele din Rusia si China. Astfel, Daimler a dat mita trei milioane de euro oficialilor rusi pentru a se asigura ca va obtine contracte de 64 milioane euro. In China a oferit mita in bani si vacante exotice in valoare totala de 4,1 milioane euro, iar un oficial din Turkmenistan a primit un Mercedes blindat de 220.000 euro pentru ca germanii sa castige un contract pentru vanzarea a 200 de masini.

Scandalul a capatat proportii si se vorbeste de o adevarata "cultura a mitei" la Daimler. Der Spiegel scrie ca afacerea are accente dramatice, deoarece un director Daimler din Nigeria s-a sinucis dupa ce a fost pus intr-o situatie extrem de dificila in acest scandal. Ziarul german scria ca si autoritatile romane au primit "atentii" alaturi de tari precum Bulgaria, Libia, Coreea de Nord si Letonia. In total s-ar fi oferit peste trei milioane euro autoritatilor din aceste tari pentru ca Daimler sa castige contracte si sa livreze autobuze Mercedes - Benz produse in Turcia.

Si cotidianul turc Hurryet nota acum o saptamana ca filiala turca a Mercedes a obtinut in tarile enumerate mai sus contracte in valoare totala de 95 milioane euro. Pentru castigarea contractelor s-au facut "plati improprii" in valoare totala de 3,88 milioane euro prin intermediari si diverse firme paravan dubioase.

Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croatia, Grecia, Irakul si Coasta de Fildes se numara printre tarile unde Daimler a facut astfel de plati ilegale. In tari precum Croatia si Ungaria autoritatile au deschis recent anchete.