Anul trecut s-au vandut circa 40 de motociclete Harley Davidson in Romania, iar estimarile pentru anul in curs indica vanzari la un nivel asemanator, a spus pentru HotNews.ro, Bogdan Bucurescu, director general al ATS, compania care importa motocicletele americane. Clientii se orienteaza tot mai mult catre modele mai ieftine: daca in 2008 s-a vandut cel mai bine un model care costa 18.000 euro, TVA inclus, anul trecut pe primul loc s-a situat gama entry, cu preturi intre 8.000 si 13.000 euro.

In Romania sunt inscrise in circulatie peste 400 de motociclete Harley, iar 120 dintre ele au fost aduse de reprezentanta care e parte a ATS, compania care pana in 2007 a fost importator Citroen, iar apoi a devenit dealer, dupa ce marca franceza a venit cu propriul birou.

Preturile modelelor variaza intre 8.000 si 38.000 euro, TVA inclus
Preturile modelelor variaza intre 8.000 si 38.000 euro, TVA inclus
Foto: Hotnews
Preturile motocicletelor Harley Davidson pornesc de la 6.700 euro, fara TVA pentru un model din gama Sportster unde cel mai scump "motor" ajunge la circa 10.700 euro, fara TVA. Cel mai scump model Harley costa circa 32.000 de euro, fara TVA. "Perceptia generala este ca motocicletele Harley sunt mai scumpe decat sunt practic ele in realitate, iar in decursul timpului acest lucru a fost alimentat si de mesajele de la televizor. (...) Anul trecut am facut reclama la modelele ieftine pentru a demonta oarecum perceptia ca vindem doar motociclete foarte scumpe. El mai spune ca in 2008 cel mai vandut model a fost V-Rod, care trece de 15.000 euro (fara TVA), iar anul trecut gama Sportster a fost cea mai vanduta "Mi-e greu sa diagnostichez daca asta s-a intamplat si ca rezultat al comunicarii noastre pentru modelele noastre mai ieftine sau e doar o consecinta a crizei", spune Bucurescu.

Showroom-ul din Baneasa a fost deschis in decembrie, cu o investitie de 700.000 de euro, exista si un magazin mai mic in Constanta, iar despre extindere in alte orase nu poate fi vorba in 2010.

ATS, importatorul oficial Harley Davidson, a fost pana in 2007 importator pentru marca Citroen, iar apoi a ajuns dealer, marca franceza intrand pe piata cu birou propriu. Lucrurile nu au mers bine, iar criza a dus la o restrangere severa a retelei "Mai sunt doar doua showroom-uri Citroen deschise. la sfarsitul anului trecut si la inceputul anului asta ne-am retras din trei magazine (...) majoritartea deciziilor de a inchide magazinele in industria auto s-au petrecut la inceputul anului trecut, noi am fost cred ceva mai rezistenti decat ceilalti".

Harley Davidson e in dificultate pe plan mondial, livrarile scazand anul trecut la nivelul de 223.000 de unitati, fata de peste 300.000 in 2008. Compania a livrat motociclete in valoare totala de 3,17 miliarde dolari. Impreuna cu celelalte divizii, veniturile totale ale companiei americane au fost de 4,29 miliarde dolari anul trecut, fata de 5,6 miliarde dolari cu un an inainte. Compania a redus productia la unele fabrici, va face concedieri, iar pentru anul in curs estimeaza livrarea a circa 200-210.000 unitati.