Vanzarile de automobile noi in China au depasit in martie pentru prima oara pragul lunar de 1,7 milioane de unitati, dovada ca cea mai mare piata auto mondiala este pe val si are sanse sa atinga un nivel record pe intreg anul curent, scrie AFP. In China s-au vandut anul trecut peste 13,5 milioane de masini noi, tara asiatica depasind SUA care a avut un an extrem de slab.

In martie s-au vandut 1,74 milioane de automobile, crestere de 56% fata de luna a treia din 2009. Per total, in primul trimestru chinezii au cumparat 4,61 milioane de automobile noi, cu 72% peste nivelul din 2009. Ianuarie fusese cea mai buna luna de vanzari din istoria pietei auto chineze, cu 1,66 milioane unitati, insa martie a fost si mai buna.

Excluzand vehiculele comerciale, vanzarile de autoturisme s-au situat la nivelul de 1,26 milioane de unitati luna trecuta, iar pe primele trei luni totalul a fost de 3,52 milioane.

Producatorii auto occidentali si-au vazut vanzarile crescand puternic in China, tara unde anul trecut s-au vandut peste 13,5 milioane de automobile, in conditiile in care autoritatile au redus taxele pentru a incuraja comercializarea de masini cu motorizari mai economice.