HotNews.ro a participat la primul drivetest cu Dacia Duster. Am testat in Maroc langa Marrakesh modelele Duster 4x2 si 4x4 cu motoarele de 1.6l benzina si dCi110. Am parcurs aproape 200km pe drumuri cu si fara asfalt precum si intr-un parc offroad.

Al saselea model din paleta Dacia, Dacia Duster, se pozitioneaza in acelasi fel ca si precendetele modele: cel mai economic model din gama sa - offroad compact.

La preturi incepand cu 10.500 de Euro cu TVA inclus (pentru modelul cel mai ieftin cu tractiune fata si motor de 1.6l pe benzina) nu prea exista alte modele din gama in care concureaza. Pentru un model 4x4 cu motorizare diesel de 1.5dCi de 110CP pretul ajunge la 15.600 de Euro, putand creste cu cateva mii de euro adaugand optionale. Pretul fiecareia din optionalele disponibile nu e mare dar adunate pot creste cu pana la 3.000 de Euro pretul masinii. Pentru prima oara Dacia ofera stabilizare electronica (ASR-ESP), pachet din piele sau casetofon cu satelit de comanda langa volan. Vezi aici lista de preturi.

Cum arata? Bine. Privita de afara nu arata in nici un fel ieftin, design-ul fara experimente integrandu-se in nota actuala a masinilor moderne. La interior se vede mostenirea Logan, spatioasa insa fara mari rafinamente. Ce nu mi-a placut: putine spatii de depozitare, comanda electrica a geamurilor pozitionata pe bord, nu pe usi si butonul de comanda al oglinzilor electrice plasat sub frana de mana.

Cum merge? Am condus Dusterul pe sosea si pe drumuri neasfaltate, modelul cu tractiune pe fata si motorizare pe benzina 1.6l 110cp si cel cu motor diesel dCi110 de 1.5l.

Pe sosea e confortabila, motorul pe benzina este mult mai silentions decat cel diesel dar si mai putin incisiv. Cutia de viteze de 6 trepte prezenta pe motorul diesel are prima treapta foarte scurta favorizand urcatul si coboratul pantelor cu unghi mare.

Surpriza placuta o constituie suspensiile. Masina e confortabila chiar si pe drumurile neasfaltate fara ca suspensiile sa fie prea moi. Chiar si pe drumurile foarte accidentate pe unde am fost, nu am ajuns sa simtim capatul cursei la amortizoare sau rotile lovind pe interior caroseria masinii. Pe drumuri asfaltate suspensiile se comporta decent, insa nu te imbie la un condus sportiv.

Iarasi, impresionant este comportamentul offroad comparabil cu al unor masini mult mai scumpe si mai dedicate. Masina in versiune 4x4 este prevazuta cu un diferential central controlat electronic care repartizeaza cuplul motor intre puntile fata si spate in functie de aderenta terenului, diferential prezent si pe Nissan Murano, o masina mult mai grea dar fara mari pretentii offroad. Diferentialul se poate seta pentru mers 2x4, 4x4 sau automat, mod in care masina selecteaza cea mai buna varianta in functie de conditiile de drum.

Cum e facuta? Masina e bazata pe platforma B0/Logan cu cateva modificari notabile: cutia de viteze cu 6 trepte precum si puntea spate pentru modelele cu 4x4. Costurile de proiectare au fost de 280 de milioane de euro, costuri ce includ si 70 de milioane investite in capacitati de productie.

La Pitesti se pot fabrica pana la 25 de masini Duster pe ora, firma Renault anticipand ca in cativa ani, o treime din masinile produse in Romania sa fie modelul de teren.

Cui se adreseaza? Marca Dacia isi consolideaza pozitia pe pietele occidentale pornind de la o masina ieftina. In timp brandul se vrea asociat cu masini eficiente, cu un raport pret/dimensiuni foarte bun. In plus, simplitatea solutiilor constructive au demonstrat in timp si o fiabilitate destul de buna.

Pe pietele internationale, Dacia intra in special in zonele cu putere de cumparare mai mica: Africa, America Latina, Rusia, Turcia unde exista o piata pentru o masina nu foarte scumpa, de dimensiuni mari, potrivita si drumurilor neasfaltate.

Plusuri:

  • Suspensiile si trenul de rulare
  • Calitati reale pentru offroad
  • Masa relativ mica (intre 1.160 si 1.300 kg, pentru varianta 4x4 diesel) ii confera agilitate
  • Spatioasa atat pentru pasageri cat si pentru bagaje
  • Pretul fara concurenta in gama offroad compacta.

Minusuri:

  • Relativ zgomotoasa in mers, varianta cu motor diesel ar fi trebuit mai bine fonoizolata
  • Varianta cu motor pe benzina cam lenesa in ciuda celor 110 cai putere
  • Ergonomie nu foarte reusita la interior

Dusterul va fi cel mai probabil un succes de piata. Dacia-Renault a reusit in mod remarcabil, pornind de la un target de pret mic, sa proiecteze o masina competitiva cu reale calitati care se adreseaza celor care gandesc practic chiar daca si-ar permite o masina mai scumpa, precum si pietelor emergente cu putere de cumparare mai mica.