Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bechtel va concedia 700 de angajati din cauza lipsei finantarii

Bechtel va concedia 700 dintre cei circa 2.000 de angajati care lucreaza la Autostrada Transilvania din cauza lipsei finantarii si a intarzierilor la platile pentru lucrari efectuate in 2009. Reprezentantii Bechtel sustin ca, in urma consultarilor care au avut loc cu reprezentantii sindicatelor in ultimele trei luni, nu s-au identificat solutii pentru evitarea concedierilor colective, ci doar anumite masuri pentru reducerea numarului de salariati afectati de concedierea colectiva.

De asemenea, proiectul a alocat resurse considerabile pentru a mentine angajate aproximativ 1.200 de persoane, un numar semnificativ, tinand cont de faptul ca volumul de lucru in perioada decembrie 2009- aprilie 2010 a fost insuficient. In plus, pe toata durata perioadei de suspendare, angajatorul a platit 75 la suta din salariul de baza al angajatilor.

Programul Rabla va fi suplimentat cu alte 50.000 de tichete

Guvernul va suplimenta programul "Rabla" cu inca 50.000 de vouchere, printr-o hotarare ce va fi adoptata saptamana viitoare, anunta ministrul Mediului, Laszlo Borbely. El caracterizeaza editia din acest an ca fiind una "spectaculoasa", iar bugetul ajunge la 600 milioane lei, cat pentru casarea a 160.000 de masini vechi. Aproape toti cei care isi iau masina noua prin program vin cu trei tichete. Din cele 110.000 de vouchere tiparite pana in prezent pentru programul "Rabla", editia 2010, 105.000 sunt destinate persoanelor fizice si 5.000 firmelor. Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), cea care imparte tichetele catre REMAT-urile din intreaga tara, alocase joi dimineata, 94.250 de bonuri, iar unitatile REMAT casasera 67.182 de masini. Prin programul "Rabla" 2010 au fost cumparate, pana joi, 11.693 de masini noi, fiind trimise spre validare la AFM 33.914 bonuri. Editia 2010 a programului "Rabla" a inceput in 18 februarie, principalele modificari fata de anii anteriori fiind faptul ca in schimbul masinii casate proprietarul primeste un voucher care poate fi valorificat la liber, dar si posibilitatea de a folosi maximum trei astfel de cupoane pentru cumpararea unei masini noi. Prima de casare a ramas la 3.800 de lei.

Barack Obama: Ne asteapta o noua catastrofa financiara daca nu invatam din criza

Presedintele Barack Obama avertizeaza ca Statele Unite ar putea fi afectate de o noua catastrofa financiara daca bancherii de pe Wall Street si autoritatile din Washington nu invata din lectiile recentei crize. Comentariile liderului american fac parte dintr-un discurs pe care Obama l-a tinut pe Wall Street, in New York, si din care Casa Alba a dat publicitatii cateva fragmente.

Discursul lui Obama vine in contextul in care democratii au initiat o legislatie ce va aduce modificari importante sistemului financiar american. Liderul de la Casa Alba a transmis un mesaj dur celor de pe Wall Street, dar si americanilor si republicanilor care se opun planului sau de reforma, cea mai importanta dupa Marea Depresiune din anii '30.

Sondajele de opinie indica faptul ca americanii, desi foarte suspiciosi in legatura cu activitatile guvernului, sprijina eforturile de reformare a sistemului financiar, in conditiile in care ei acuza Wall Street ca a stat la baza crizei si ca a obtinut profituri intr-o perioada in care oamenii sufereau.

Impactul folosirii telefonului mobil asupra sanatatii, analizat pe o durata de cel putin 20 de ani in cinci tari europene

Un nou studiu care isi propune sa examineze daca exista vreo legatura intre folosirea telefonului mobil si afectiunile pe termen lung, precum cancerul ori bolile neurologice, a fost lansat joi in cinci tari europene, respectiv Marea Britanie, Finlanda, Olanda, Suedia si Danemarca. Studiul, considerat de organizatori drept unul dintre cele mai mari de acest gen, va examina pe o perioada de cel putin 20 de ani peste 250.000 de persoane cu varste intre 18 si 69 de ani. Cercetari realizate pana acum de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, Societatea Americana de Cercetare a Cancerului sau de catre Institute Nationale de Sanatate au ajuns la concluzia ca pana in prezent nu exista dovezi stiintifice care sa indice faptul ca folosirea telefonului mobil ar dauna sanatatii.