Honda, Mini si Dacia sunt marcile de care posesorii francezi de automobile sunt cel mai multumiti, in timp ce in topul modelelor conduce Toyota Prius, urmata de CR-V si Jazz de la Honda. Alfa Romeo, Chevrolet si Lancia sunt marcile la care gradul de satisfactie e cel mai scazut, iar Opel Zafira si Renault Espace stau cel mai rau in clasamentul modelelor. Sondajul a fost realizat de revista franceza AutoPlus intre septembrie 2009 si martie 2010 cu parerile a 32.000 de persoane.

In topul marcilor conduce Honda, urmata de Mini, Dacia, Audi, Skoda, BMW si Mazda. Mercedes ocupa locul opt, Toyota este pe noua, Renault este pe pozitia 16, iar Fiat, pe locul 22. Ultimele trei pozitii in clasamentul de 25 de marci sunt ocupate de Lancia, Chevrolet si Alfa Romeo.

Topul modelelor include 83 de masini, iar ca satisfactie, posesorii Toyota Prius au dat cele mai mari note, in timp ce urmatoarele trei pozitii au fost ocupate de modele Honda (CR-V, Jazz si Civic). Locul cinci e ocupat de BMW seria 1, iar locul sase de Dacia Sandero. Ultimele patru pozitii in top sunt ocupate de trei modele franceze (Citroen Berlingo, Peugeot Partner si Renault Espace), dar si de unul german (Opel Zafira).

Sondaul arata ca pretul ramane principalul criteriu la achiztia masinii, urmat de marime, de tipul de caroserie, fiabilitate si design. Rugati sa dea o nota masinii personale, o treime au pus nota 8, aproape 10% au dat nota maxima si 22% au dat nota 7.

O treime dintre cei intrebati au spus ca nu au avut nicio problema tehnica la masina, insa dintre cei care au avut probleme, cele mai multe au fost la motor, la accesoriile electrice sau electronice si la functionarea mecanismelor de deschidere la usi geamuri sau portbagaj.

Sondajul a fost facut intre 22 septembrie 2009 si 18 martie 2010 in randul a 32.000 de persoane care detin masina. Studiul arata ca cei mai multumiti oameni nu sunt neaparat cei care detin cele mai scumpe masini si evident este subiectiv pentru ca si oamenii care au masini ceva mai ieftine au dat note mari.

Explicatia tine si de faptul ca un om care-si cumpara o masina mai ieftina are din start asteptari mai mici decat unul care da zeci de mii de euro. Daca acea masina mai ieftina nu i-a facut probleme, posesorul nu are de ce sa dea o nota mica. Insa daca apar probleme la o masina mais cumpa, posesorul va fi contrariat si va da calificative slabe.