Romania si Malta sunt singurele tari din UE unde numarul celor care au murit in accidente rutiere este mai mare in 2009, comparativ cu 2001, arata un raport al Consiliului European de Siguranta a Transporturilor (ETSC). Tara noastra are si cea mai mare rata a mortalitatii din accidentele rutiere, raportat la numarul de locuitori, iar drumurile tarii noastre sunt de opt ori mai periculoase decat cele din Suedia, arata un indice care se refera la raportul dintre numarul de kilometri parcursi si numarul de victime pe sosele.

Numarul de decese din accidente rutiere raportat la populatieFoto: ETSC

UE isi propunea in 2001 sa reduca numarul de morti din accidente rutiere in cele 27 de tari de la 54.400, la 27.000 in 2010. In 2009 aproape 35.000 de oameni si-au pierdut viata in accidentele rutiere din cele 27 de tari membre si numai patru tari au reusit sa atinga tinta de a reduce cu 50% numarul victimelor: Letonia, Spania, Portugalia si Estonia. Romania si Malta au fost singurele tari in care numarul de victime a fost mai mare in 2009, comparativ cu 2001.

Astfel, raportul arata ca daca in 2001 mureau 2.454 de persoane pe drumurile tarii, anul trecut s-a ajuns la 2.796, echivalentul unei cresteri de 14%. Trebuie notat insa ca fata de 2008 s-a inregistrat o scadere de 9%, explicata de raportul consiliului prin numarul mai mare de controale ale Politiei dar si prin scoaterea din uz a unor masini foarte vechi.

Statistica mai arata insa ca Romania are cea mai mare rata a mortalitatii din accidente rutiere, raportat la numarul populatiei. Astfel, la o populatie de 21,5 milioane de locuitori inseamna ca rata este de 130 de persoane decedate/un milion de locuitori. Aproape la fel de rau stau tari precum Grecia (129), Polonia (120) si Bulgaria (118). La polul opus se afla Suedia (39) si Marea Britanie (41).

Raportul ETSC mai contine informatii despre numarul de amenzi date pentru depasirea vitezei legale in diverse tari UE, iar in Romania, cu aproape un milion de amenzi date in 2008, raportul este de una la 20 de locuitori. La acest capitol nu exista date de la toate statele, insa trebuie remarcat ca in Olanda si Austria raportul dintre numarul de amenzi date pentru viteza si cel al numarului total de locuitori este aproape de 1:2. La polul opus, in Lituania raportul este de o amenda/100 locuitori.

Consiliul a facut o estimare a numarului total de kilometri pe care automobilele dintr-o tara ii parcurg intr-un an si l-a raportat la numarul de decese din accidente. A rezultat un clasament in care Romania este iarasi intr-o pozitie nefasta, reiesind ca, fata de Suedia - cea mai bine pozitionata tara - riscul de a-ti pierde viata intr-un accident de masina e de opt ori mai mare la noi.

Raportul contine si o serie de date extrem de interesante despre viteza medie cu care automobilele circula in orasele si satele din diversele tari europene, insa din Romania nu exista informatii la aceasta categorie.