Toyota a inceput la uzina din Burnaston, Marea Britanie productia versiunii Auris hybrid, primul model cu propulsie hibrida pe care asiaticii il fac pe continent. Auris Hybrid ajunge in toamna anului acesta si in Romania, consumul mediu mixt anuntat este de sub 4 litri/100 km, iar acceleratia se face in 11,4 sec (de la 0, la 100 km/h). In Marea Britanie Auris hibrid costa de la echivalentul a circa 22.000 euro.

Toyota Auris hibridFoto: HotNews.ro

Toyota vinde de cativa ani pe piata masina hibrida Prius care insa nu a realizat volume mari (spre exemplu in Romania s-au inmatriculat 90 in 2008 si 2009 cumulat). Masinile au suferit o lovitura de imagine cand Toyota a rechemat la inceputul anului pentru verificari circa 400.000 de masini Prius pe plan mondial.

Cu Auris hibrid, Toyota vrea sa castige noi clienti pentru acest tip de masina. Modelul dispune de un motor pe benzina de 1,8 litri si de un mic motor electric. Poate merge maxim 2 km exclusiv cu motorul electric la viteze maxime de 48 km/h, dar acest propulsor ajuta masina sa aiba un consum mediu mixt total de sub 4 litri/100 km, sustine producatorul.

Masina atinge "suta" in 11,4 secunde si are o viteza maxima de 181 km/h. Si motoarele hibride sunt pentru prima oara fabricate in Europa de Toyota, la o uzina din regiunea Tara Galilor.

Productia Auris hibrid a permis pastrarea a circa 400 de locuri de munca la cele doua uzine. Masinile hibride costa in prezent cu cel putin 4.000 de euro mai mult decat cele cu clasicul motor termic, iar cota lor de piata este inca scazuta. E de asteptat ca diferenta de cost sa se reduca mult in cativa ani, insa ramane de vazut daca hibridele vor fi atractive pe o piata unde vor exista si masini 100% electrice.