In timp ce in Occident vitezomanii de pe sosele risca amenzi de sute de mii de euro, mai ales daca soferii sunt foarte bogati, in Romania conducatorii auto care au gonit cu peste 230 km/h s-au ales cu suspendarea permisului pentru maxim patru luni si amenzi de cateva sute de lei. In Occident, masinile vitezomanilor sunt confiscate temporar, iar amenda poate ajunge la multe sute de mii de euro. La noi, simpla depasire a vitezei legale este contraventie, nu infractiune, masina nu poate fi confiscata, iar daca soferul depaseste cu 50 km/h viteza legala risca o amenda de circa 350 lei. Credeti ca legea romaneasca ar trebui modificata astfel incat sa se tina cont si de averea soferului, iar masina sa poata fi confiscata pe loc?

Record de vitezaFoto: Hotnews

Codul Rutier prevede ca un sofer care depaseste cu 10 - 20 km/h viteza maxima admisa va primi doua puncte de penalizare, la valori intre 21 si 30 km/h sunt trei puncte de penalizare, iar la depasirea vitezei cu 41 - 50 km/h se aplica sase puncte de penalizare. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului (600 lei/luna).

Viteze record pe soselele romanesti

In ultimele zile au aparut o serie de stiri cu depasiri exagerate ale vitezei maxime legale, in contextul in care nu avem drumuri prea grozave, iar sanctiunile aplicate vitezomanilor palesc in comparatie cu cele din Vest. Un sofer bucurestean a fost surprins, vineri, de aparatul radar, pe Autostrada Soarelui, circuland cu viteza de 248 de kilometri la ora. Politistii l-au identificat pe conducatorul auto, care este un tanar de 23 de ani. El a primit 9 puncte amenda, iar permisul i-a fost suspendat pentru 3 luni.

In urma cu cateva zile, un alt sofer bucurestean, in varsta de 23 de ani, a fost prins conducand cu 230 de kilometri la ora in judetul Buzau, pe DN 2. Tanarul a fost sanctionat contraventional si i s-a retinut permisul auto pentru o perioada de 120 de zile.

In Occident "betia" vitezei se plateste scump

Politia din Elvetia a anuntat luni ca i-a confiscat masina unui sofer suedez care a fost surprins de aparatele radar in timp ce gonea cu 290 km/h pe o autostrada elvetiana. Politia i-a ridicat permisul si i-a confiscat automobilul Mercedes-Benz SLS AMG in valoare de 180.000 de euro. Barbatul ar putea plati o amenda de pana la un milion de franci elvetieni (720.000 de euro), in functie de venitul sau.

Un judecator local a ordonat politiei sa retina masina ca si garantie, urmand ca decizia sa fie luata dupa un verdict al tribunalului si o posibila condamnare.

In noiembrie 2009, un milionar elvetian a fost amendat cu 290.000 de dolari pentru ca a condus cu viteza un Ferrari. Anul trecut, un tribunal a sanctionat sase barbati din Hong Kong cu amenzi de pana la 95.000 de franci dupa ce au circulat prin Elvetia in masini Ferrari, Lamborghini, Aston Martin si Audi cu viteze de pana la 230 de km/h. Intr-un alt caz, un francez a primit o penalizare de 70.000 de franci dupa ce a fost prins pe autostrada conducand cu 245 de km/h.

Intrebarea este daca astfel de sanctiuni cu adevarat dure ar trebui (si ar putea fi) aplicate si la noi. Pentru a atinge viteze de peste 230 km/h trebuie sa ai o masina pe masura, nu modele de volum cumparate cu 10 - 15.000 euro sau masini compacte second-hand aduse din Germania pe 2 - 3.000 de euro.