O companie americana a anuntat ca din 2011 scoate la vanzare un automobil de patru locuri ce poate fi propulsat prin forta mainilor pasagerilor, putand atinge viteze de pana la 100 km/h, scrie Autoblog, Masina numita HumanCar Imagine PS dispune insa si de un mic motor electric pentru a putea fi propulsata usor si de un singur om. Pretul masinii ce aminteste de The Flintstones este 15.500 dolari, iar compania sustine ca are 100 de comenzi.

Masina poate atinge pana la 100 km/hFoto: humancar.com

Masina e dezvoltata de un inventator american numit Samuel Greenwood care lucreaza la proiect de peste patru decenii. HumanCar este un automobil de patru locuri ce poate fi propulsat prin forta pasagerilor care trebuie sa actioneze cu mainile o serie de manete lungi. Totusi, exista si un motor electric care sa ii permita si un singur om sa conduca masina, lucru care ar fi imposibil concomitent cu actionarea manetelor. Evident, motorul este la eficienta maxima daca patru oameni actioneaza manetele.

Greenwood spune ca masina poate atinge chiar si 100 km/h doar cu forta pasagerilor, iar in urcare se poate ajunge la 50 km/h. Pretul este de 15.500 dolari, iar dezvoltatorul sustine ca are 100 de comenzi si ca va incepe la anul productia si livrarile. Inventatorul spune ca ideea construirii unei astfel de masini i-a venit 1968, stand intr-un blocaj din trafic.

Compania spune ca masinile vor avea si plafon, airbag-uri si GPS cu interfata touch-screen. Desi ideea este iesita din comun, este clar ca masina nu va putea face volume mari de vanzari in special din cauza pretului, dar si fiindca nu este practica in deplasarile de zi cu zi.